Hlavní obsah

V 85 letech zemřel představitel Darth Vadera z Hvězdných válek

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 85 let zemřel britský herec a kulturista David Prowse. Jeho nejvýznamnější rolí byl tajemný Darth Vader z původní trilogie kultovních Hvězdných válek.

Foto: Profimedia.cz

David Prowse ve své kultovní roli Darth Vadera (vpravo)

Článek

Prowse, rodák z Bristolu, byl do role Darth Vadera obsazen především kvůli své impozantní postavě, postavu ale namluvil herec James Earl Jones.

Byl rovněž šampionem ve vzpírání, velmi hrdý byl i na svou roli ve filmu Green Cross Code Man, ve kterém prosazoval pravidla silničního provozu. Za tuto roli získal i Řád britského impéria, uvádí stanice BBC.

Díky vzpěračským soutěžím se jeho blízkým přítelem stal Arnold Schwarzenegger, ale také další americký fitness trenér, kulturista a herec Lou Ferrigno (znám díky roli Incredible Hulka), oba dlouho předtím, než se z nich stali slavní herci.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

David Prowse, představitel temného Darth Vadera v původní trilogii Hvězdných válek, na akci v roce 2007.

„Ať ho síla navždy provází,” vyjádřil se k jeho skonu jeho agent Thomas Bowington. „I když byl znám pro své mnohé role příšer, pro všechny, kdo ho znali a pracovali s ním, to byl hrdina,” dodal.

Herecká kariéra 

Prowseova herecká kariéra trvala 50 let, mezinárodní úspěch mu ale přinesla až právě zmíněná role Darth Vadera. Jeho přízvuk však nebyl pro tvůrce tak hrozivý, jak by si pro padoucha přáli, a proto jeho party předaboval jiný herec.

I tak si ale v původní trilogii zajistil účast ve všech dílech, a to především díky své výšce 1,98 metru a také fyzickým a vzpěračským dovednostem, díky kterým na počátku 60. let minulého století reprezentoval Anglii na hrách Commonwealthu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám