Hlavní obsah

USA vydaly barevnější a bezpečnější desetidolarovku

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka je v USA v oběhu nová desetidolarová bankovka. Spojené státy vydaly bankovku s odstíny oranžové, žluté a červené barvy ve snaze omezit výrobu padělků.

Článek

Na nové bankovce je i nadále podobizna prvního amerického ministra financí Alexandera Hamiltona, pochodeň Sochy svobody a slova "My, lid" (We the people), kterými začíná ústava Spojených států. Dosavadní bankovky stejné hodnoty zůstávají i nadále v platnosti.

Nynější desetidolarovka je již třetí ze série nových bankovek, jejichž hlavní charakteristikou je změna barvy, designu a lepší bezpečnostní prvky. První z nových bankovek v hodnotě 20 dolarů byla vydána v říjnu 2003. V září 2004 ji pak následovala padesátidolarová bankovka. Změnu bankovek v hodnotě pět, dva a jeden dolar vláda USA zatím neplánuje.

"Záměrem nebylo vytvořit nepadělatelnou bankovku, což je v zásadě nemožné, ale takovou, která se bude hůř kopírovat a snáz ověřovat," prohlásil mluvčí americké tajné služby Eric Zahren. Tajná služba má na starosti boj proti padělatelům. "Udržet krok před padělateli je nejvyšší prioritou americké vlády. Proto bude měna muset procházet změnami vzhledu každých 7 až 10 let," řekla Anna Carbal z ministerstva financí.

Základem nové bankovky jsou tři nové bezpečnostní prvky. Barva na desítce se při pohybu mění od měděné po zelenou. Proti světlu je na obou stranách vidět ve vodoznaku Hamiltonova podobizna a po celé bankovce je také bezpečnostní proužek se slovy USA Ten.

Podle americké vlády je 1 z 10 tisíc desetidolarovek v oběhu padělaná. Stále větší množství padělků však vzniká prostřednictvím digitální techniky. Od roku 1995 se množství padělků vyrobených pomocí digitální technologie zvýšilo z 1 procenta na 52 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám