Hlavní obsah

USA uznaly samostatné Kosovo, mocnosti EU se přidávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Spojené státy a klíčové státy Evropské unie uznávají samostatnost Kosova. Oznámili to v pondělí šéfové diplomacií jednotlivých zemí. V Bruselu nejprve francouzský ministr Bernard Kouchner řekl, že prezident Nicolas Sarkozy už napsal Prištině blahopřejný dopis. Po něm vystoupili němečtí, britští a italští představitelé a řekli, že rovněž jejich země nový stát uznají. Později tak učinily i USA.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

"Spojené státy formálně uznávají Kosovo jako suverénní a nezávislý stát. Gratulujeme obyvatelům Kosova k této historické události," stojí podle agentury v prohlášení předneseném šéfkou diplomacie Condoleezzou Riceovou v Keni. "Kosované jsou nyní nezávislí," řekl již předtím prezident George Bush v rozhovoru pro stanici NBC.

Srbsko v reakci na uznání Kosova ze strany Američanů ohlásilo odvolání svého velvyslance ze Spojených států. Kosovo vyhlásilo samostatnost v neděli po devíti letech pod administrací OSN.

Které země nezávislé Kosovo podporují:
USA, Franice, Německo, Británie, Itálie, Austrálie, Japonsko, Afghánistán, Albánie, Turecko
Kdo je proti:
Rusko, Čína, Španělsko, Rumunsko, Kypr, Slovensko, Řecko, Vietnam

Německo oznámilo, že se krok Prištiny rozhodlo podpořit 17 států z unijní sedmadvacítky. Se samostatným Kosovem nesouhlasí v EU zejména Kypr, Řecko, Rumunsko a Španělsko. Evropská unie plánovala nejprve uznání Kosova jako celek, před pár dny dala ovšem signál, že se tak nestane.

:. Kosovo vyhlásilo samostatnost v neděli.foto: Reuters/Keith Bedford

Afghánistán první, čeští diplomaté si počkají

Jako první uznal samostatné Kosovo Afghánistán. "Podporujeme rozhodnutí jeho lidu a uznáváme kosovskou nezávislost," prohlásil mluvčí afghánského ministerstva zahraničí Sultan Ahmad Bahín.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg řekl, že nechce stanovit žádné datum. Česká republika si pro případné uznání nezávislosti Kosova klade dvě podmínky. "Uznám to, jakmile uvidím, že valná většina evropských států je již uznala, a za druhé uvidím, že chování kosovských autorit je takové, že za to můžu s dobrým svědomím nést zodpovědnost," uvedl Schwarzenberg.

:. Bosenští Srbové protestují v Banja Luce proti samostatnosti Kosova.foto: Reuters/Ranko Cukovic

Rusko je proti, ozvaly se Abcházie a Jižní Osetie

Proti plánu odtržení Kosova od Srbska se od prvopočátku stavělo Rusko. Tvrdí, že deklarace nezávislosti by neměla být uznána. Podle Moskvy není žádný důvod měnit rezoluci 1244 z roku 1999, která svěřila správu Kosova pod OSN.

Po vyhlášení nezávislosti Kosova vznesly znovu požadavek na stejné mezinárodní uznání Abcházie a Jižní Osetie, proruské odpadlické regiony Gruzie. Oznámila to agentura DPA s odvoláním na prezidenty obou separatistických republik.

Abcházie už "v nejbližší době" požádá Rusko o uznání své nezávislosti, řekl v Moskvě abchazský prezident Sergej Bagapš. "Jestli někdo věří, že Abcházie, Jižní Osetie a Podněsterská moldavská republika budou nyní prostě postupovat i dál stejně jako dosud, pak se hluboce mýlí," citovala Bagapše agentura Interfax.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám