Hlavní obsah

USA odmítly jednat s KLDR bilaterálně

– WASHINGTON/PCHJONGJANG

Spojené státy včera odmítly výzvu KLDR, která ve čtvrtek oznámila vlastnictví atomových zbraní, ke dvoustrannému dialogu o jaderné krizi na Korejském poloostrově. "To není problém Severní Koreje a Spojených států. Je to regionální problém," zdůraznil mluvčí Bílého domu McClellan.

Foto: HZS Zlínského kraje

Speciálně upravená čtyřkolka pro těžko přístupný terén.

Článek

"A je to problém, který má dopad na všechny sousedy (KLDR)," dodal. Podle něj má Pchjongjang spoustu příležitostí hovořit s USA v rámci šestistranného dialogu, kterého se v minulosti kromě KLDR a USA účastnily také Rusko, Čína, Japonsko a Jižní Korea.

O nabídce KLDR k bilaterálním rozhovorům s USA informoval člen severokorejské diplomatické mise při OSN Han Song-jola v rozhovoru pro jihokorejský list Hankjoreh. Řekl také, že výroky amerického prezidenta George W. Bushe o nutnosti šířit demokracii a udusit tyranské režimy ve světě se KLDR dotkly. Dvoustranné jednání s USA pak označil za možné řešení, jak se vymanit z krize, neboť by tím Američané dali najevo, že nechovají vůči KLDR nepřátelské úmysly a uznávají ji za rovného partnera.

Američané dosud upřednostňovali šestistranné rozhovory

Američané dosud upřednostňovali šestistranné rozhovory, jednání však zatím nic nepřinesla. Od dalšího možného vyjednávání na této úrovni KLDR ve čtvrtek odstoupila na neurčito.

Rusko včera vyzvalo KLDR, aby se k jednáním vrátila. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že na Korejském poloostrově nemají být rozmístěny žádné jaderné zbraně. ČR podle ministerstva zahraničí lituje rozhodnutí KLDR nejednat.

Cílem KLDR je podle analytiků získat další body v době, kdy USA vyvíjejí tlak na Írán, aby upustil od jaderného programu. Jižní Korea včera vyzvala ke klidné reakci na severokorejské prohlášení a vyslovila obavu, že KLDR může situaci vyhrotit například zkouškou jaderné zbraně.

Blahopřání do Teheránu

KLDR projevila solidaritu s Iránem, když její vedení zaslalo blahopřejné poselství Teheránu u příležitosti 26. výročí islámské republiky, která vznikla po svržení šáha podporovaného USA. "Íránská vláda a lid dosáhly obrovských úspěchů při obraně výdobytků islámské revoluce a budování nezávislého a prosperujícího Íránu, hrdinném rozbíjení procesů a výzev všeho druhu během posledních 26 let," uvádí se v poselství předsedy severokorejského parlamentu Kim Čong-nama, čísla dvě v hierarchii KLDR.

Reklama

Související články

KLDR přerušila jednání o jaderném programu

Severní Korea ve čtvrtek oznámila, že na dobu neurčitou přerušuje mezinárodní jednání o svém jaderném programu. Zároveň již po několikáté oznámila, že vlastní...

Výběr článků

Načítám