Hlavní obsah

Únosci dají novinářům život, když Francie povolí muslimské šátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Téměř všichni francouzští politici se snaží vyjednat propuštění dvou novinářů, které v Iráku drží islámská skupina. Podmínkou jejich propuštění ale není stažení armády či firem z Iráku, jako u jiných zemí, ale něco zcela jiného. Chtějí, aby francouzská vláda zrušila zákon, který zakazuje ve školách náboženské symboly, tedy i muslimské šátky.

Foto: Martina Váňová
Článek

Podle informací televize Al-Džazíra unesla skupina minulý týden zvláštní zpravodaje rozhlasové stanice Radio France International (RFI) Christiana Chesnota a listů Le Figaro a Ouest France Georgese Malbrunota. Skupina, která si říká Islámská armáda, dala Francouzské vládě na zrušení zákazu 48 hodin. Ultimátum vyprší v pondělí.

Hrozba zabitím obou unesených je v Paříži brána velmi vážně. Všichni mají na paměti, že stejná skupina tento týden zavraždila uneseného italského novináře Enza Baldoniho.

Skupina operuje v oblasti města Latífija jižně od Bagdádu, která je ideální pro nastražování léček pro braní rukojmích. Únosy jsou podle italského deníku realizovány zpravidla ve dvou fázích: místní zločinecké bandy provedou samotný únos a zahraniční rukojmí pak "prodávají" teroristům.

Pro propuštění se vyslovili muslimové

K propuštění novinářů vyzvala skupinu únosců i Irácká Komise muslimských ulémů, což je hlavní organizace sunnitských teologů a právníků. "Jménem muslimských ulémů vyzýváme únosce k propuštění obou žurnalistů," prohlásil jeden z členů komise.

I on ale vyzval Francii, aby sporný zákaz nošení náboženských symbolů ještě přehodnotila. Zákon země schválila v březnu a začne platit se začátkem školního roku, tedy příští týden. Země už oznámila, že vydírání neustoupí a zákaz rušit nebude.

Francie je zklamaná

Nicméně propuštění novinářů se snaží všemi možnými cestami vyjednat premiér Jean- Pierre Raffarin, ministr vnitra Dominique de Villepin i ministerstvo zahraničí. 

Prezident Jacquese Chirac je krokem únosců zklamaný, protože si podle svých slov myslel, že když Francie odmítne účast na "iráckém dobrodružství" bude únosů ušetřena. Pas země, která se na invazi do Iráku nepodílí, už nezaručuje bezpečnost.

Anketa

Myslíte si, že by Francie měla zrušit zákon o náboženských symbolech na školách?
Ano
29,1 %
Ne
70,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 464 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám