Hlavní obsah

Unijní portál EUROPA je už i v češtině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Předseda Evropské komise (EK) Romano Prodi a 10 kandidátů na komisaře v úterý zahájili provoz první vlny internetových stránek o Evropské unii, a to v jazycích nových členských států. Prodi zdůraznil, že právo na informace o zásadních rozhodnutích Unie ve svém vlastním jazyce má každý občan společenství.

Foto: archiv zámku Mníšku pod Brdy

Navštivte mníšecký zámek za tmy - hurá do Kouzelného sklepení.

Článek

"EU potřebuje podporu svých občanů. Aby se jí této podpory dostalo, musí ctít jejich kulturní identitu a různorodost. Možnost občanů EU jednat s evropskými orgány a institucemi ve vlastním jazyce je základní podmínkou demokratické Evropy," uvedl předseda EK.

První vlna informačních stránek v jazycích nových členských států je veřejnosti dostupná od dnešního dne na internetovém portálu Evropské unie EUROPA.

Stránky byly představeny na zvláštní tiskové konferenci uspořádané předsedou Komise Prodim u příležitosti první bruselské návštěvy kandidátů na komisaře z 10 zemí, jež přistoupí k EU 1. května 2004.

Občané z přistupujících zemí tak získají přístup k základním informacím o cílech EU, jejím historickém vývoji, činnostech a orgánech a institucích ve všech 9 nových úředních jazycích. Dozví se rovněž o rozhodovacích procesech v EU a o tom, kde nalézt oficiální dokumenty.

Právní předpisy EU, které jsou na portálu EUROPA k dispozici v současných 11 úředních jazycích, se již překládají a budou se na stránky postupně přidávat. Ostatní stránky s informacemi obecného rázu budou zpřístupněny v nových jazycích v průběhu května a června 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám