Hlavní obsah

Ukrajinská vláda chce jednat, opozice si diktuje podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Propuštění zadržovaných demonstrantů a potrestání viníků za násilnosti při protivládních protestech v Kyjevě přislíbil ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Dále nicméně na úterní schůzce se svými třemi prezidentskými předchůdci varoval, že výzvy k revoluci „ohrožují národní bezpečnost”.

Foto: Andrei Mosienko, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, vlevo jeho předchůdce Viktor Juščenko. Na pravé straně Leonid Kučma a Leonid Kravčuk.

Článek

Více než dvoutýdenní vření v kyjevských ulicích je výsledkem Janukovyčova rozhodnutí nepodepsat připravenou dohodu s Evropskou unií, která by Ukrajinu vzdálila Rusku a přiblížila Západu. Situaci vyhrotil policejní zákrok na kyjevském náměstí Nezávislosti s desítkami zraněných a zatčených. Bez potyček se ale neobešly ani následné protesty před sídlem prezidentského úřadu.

"Viníci musejí nést odpovědnost…," řekl Janukovyč a podle agentury ITAR-TASS dodal, že mu jde o potrestání "viníků z obou stran", tedy demonstrantů i policistů, pokud během protestů porušili zákon.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Demostrující na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Prezident už podle agentury Interfax požádal generálního prokurátora o okamžité propuštění těch zadržených demonstrantů, kteří se nedopustili závažnějších prohřešků.

"Myslím, že se tato otázka bude dnes (v úterý) řešit. Těžko říci, kolik lidí bude propuštěno, ale rozhodně budou osvobozeni ti, kdo mají malé děti, mladé rodiny. Ke všemu se bude přihlížet," dodal.

Janukovyč vyšle delegaci do Bruselu

Janukovyč uvedl, že nastal čas otočit "ostudnou stránku" v ukrajinských dějinách, čímž asi myslel statisícové demonstrace v centru Kyjeva po kontroverzním policejním zákroku.

Agentura Reuters ale upozornila, že Janukovyč nenaznačil žádnou změnu ve své politice ani ochotu vyslyšet volání opozice po odstoupení vlády a uspořádání předčasných voleb. Šéf státu nesdělil ani žádné podrobnosti k pátečním jednáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, která vyvolala u opozice podezření, že je země vtahována do celní unie vedené Ruskem, namísto přidružení k EU.

Ukrajinský prezident podle britské zpravodajské stanice BBC přislíbil nejspíše ve středu vyslat do Bruselu delegaci v čele s prvním vicepremiérem Serhijem Arbuzovem k jednáním o asociační dohodě s Evropskou unií. Ta by podle bývalého prezidenta Leonida Kravčuka mohla být – za jistých podmínek – podepsána v březnu.

Spolupráce s Moskvou

Janukovyč ale také prohlásil, že Ukrajina se bez těsných hospodářských vztahů s Ruskem neobejde. "Nemůžeme mluvit o budoucnosti bez jednání o obnově obchodních vztahů s Moskvou," řekl.

Schůzka čtyř prezidentů byla podle mluvčí exprezidenta Viktora Juščenka zamýšlena jako "první krok ke svolání celonárodního kulatého stolu za účasti prezidentů, opozice, mládeže a zástupců občanské společnosti". K jednacímu stolu v kyjevském paláci kultury se ale v úterý nedostavil nikdo z opozičních vůdců.

Opozice chce u jednání představitele EU

Podle předsedy opoziční strany UDAR Vitalije Klička opozice neobdržela žádné pozvání. K jednání je navíc ochotna přistoupit ve chvíli, kdy za kulatý stůl zasednou i představitelé zemí Evropské unie a jednání bude mít přesný a předem dohodnutý program.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Victoria Nulandová, Americká zástupkyně sekretáře pro Evropské a Euroasijské záležitosti při prohlídce náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Razantně odmítl kulatý stůl poslanec opoziční strany Vlast Mykola Tomenko. "Političtí důchodci o budoucnosti Ukrajiny rozhodovat nebudou," prohlásil o angažmá bývalých prezidentů.

Ve štábu opozice v kyjevské odborové centrále se v úterý s opozičními vůdci Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem setkala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Po setkání novinářům bez dalších podrobností řekla, že schůzka byla "velmi plodná".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám