Hlavní obsah

Ukrajinci vyšetřují 30 úředníků odpovědných za krvavé násilí

Nové vedení ukrajinského ministerstva vnitra zahájilo vyšetřování zhruba třiceti vysokých ministerských úředníků, kteří jsou podezřelí z podílu na útocích proti demonstrantům v centru Kyjeva. Oznámila to v neděli agentura Interfax s odvoláním na prohlášení nového ministra vnitra Arsena Avakova. Násilnosti si od počátku týdne v ukrajinské metropoli vyžádaly přes 80 mrtvých a kolem 600 zraněných.

Foto: Vasilij Fedosenko, Reuters

Nový ministr vnitra Arsen Avakov

Článek

Vnitřní šetření podle Avakova začalo v sobotu, podezřelé osoby podle ministra zřejmě překročily své úřední pravomoci. Pokud se podezření potvrdí, bude podle Avakova následovat „příslušný postih”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sídlo prezidenta Janukovyče je volně přístupnéVideo: Reuters

Nový šéf klíčového rezortu podle kyjevských médií obměnil celé vedení ministerstva. Do vedoucích postů dosadil mimo jiných i zástupce pravicových radikálů z hnutí Pravý sektor a aktivisty spojené se silami domobrany na náměstí Nezávislosti.

Personální zemětřesení podle všeho čeká i ukrajinské ministerstvo zahraničí, v jehož čele stále stojí ministr bývalé vlády Mykoly Azarova Leonid Kožara. Téměř 120 pracovníků ministerstva včetně několika desítek velvyslanců podle agentury Unian sepsalo petici, v níž žádají Kožarovu demisi. Ministr podle signatářů nemá morální právo setrvat ve své funkci. Parlament by měl jmenovat zmocněnce, který bude nové ukrajinské vedení na mezinárodní scéně reprezentovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevské demonstrace očima reportéra Video: Jakub Herzán, Novinky

Kožara fakticky úřaduje v demisi, protože celá Azarovova vláda už koncem ledna odstoupila. Ze silových rezortů už parlament obsadil novými lidmi funkce ministra vnitra a obrany a šéfa tajné služby SBU.

Reklama

Související články

Modrá přilba byla plná synovy krve

Podsaditý muž kolem padesátky klečí u nosítek zakrytých bílým prostěradlem. Na několika místech prosakuje krev. Muž dlouho váhá, nakonec zvedá volný konec...

Výběr článků

Načítám