Hlavní obsah

Ubodal ve Würzburgu tři ženy a křičel Alláhu akbar. Podle znalců zřejmě nebyl příčetný

– Berlín

Somálský uprchlík, který v červnu v německém Würzburgu nožem ubodal tři ženy a sedm dalších lidí zranil, byl podle dosavadních psychiatrických posudků kvůli svým duševním problémům pravděpodobně nepříčetný, a nelze ho tak trestně stíhat. Vyšetřující soudce v bavorském městě v úterý nařídil umístění 24letého muže do psychiatrického zařízení, uvedla agentura DPA.

Foto: Hildenbrand Karl-Josef, ČTK

Němečtí policisté na místě činu

Článek

Zda při činu z 25. června hrálo nějakou roli náboženské přesvědčení, je stále nejasné, sdělily bavorský kriminální úřad a generální státní zastupitelství v Mnichově. Pod vlivem drog a alkoholu muž podle toxikologického posudku nebyl.

Ani na jednom ze dvou mobilních telefonů Somálce, který byl dosud ve vyšetřovací vazbě, se nenašel propagandistický materiál ani extremistický obsah.

Nic nenasvědčuje ani tomu, že by měl útočník komplice nebo že by o jeho činu předem věděl někdo další.

Já ještě nechci umřít, křičela pobodaná dívka ve Würzburgu

Evropa

Migrant v centru Würzburgu útočil na jemu zjevně neznámé lidi. Zemřely tři ženy a dalších pět lidí utrpělo zranění ohrožující život. Čtyři osoby měly lehká zranění.

Podle svědků agresor během útoku dvakrát volal Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Radikální muslimové tento obrat používají jako výzvu k boji, a zneužívají tak tuto náboženskou formuli, kterou muslimové na celém světě používají po staletí.

Ve Würzburgu zabíjel psychicky nemocný islamista

Evropa

Podezřelý Somálec byl v Německu poprvé registrován v roce 2015. Od té doby se u něj několikrát projevily psychické problémy. Naposledy žil v útulně pro bezdomovce ve Würzburgu.

Reklama

Výběr článků

Načítám