Hlavní obsah

Tusk bude v Polsku svědčit v kauze neschválené spolupráce špiónů

Předseda Evropské rady Donald Tusk přijede 19. dubna do Varšavy svědčit v případu z roku 2010, který se týká neschválené spolupráce bývalých vedoucích činitelů polské kontrarozvědky s tajnými službami jiného státu, zřejmě ruskými. S odvoláním na varšavskou prokuraturu o tom ve čtvrtek informovala agentura AFP. Tusk stál v čele polské vlády v letech 2007 až 2014.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Donald Tusk

Článek

Tusk byl původně k výslechu předvolán na 15. března. Brusel ale tehdy oznámil, že má pracovní povinnosti v EU a Tusk se do Varšavy nedostavil. Tentokrát ale vypovídat přijede, tvrdí polská média.

V prosinci 2014 se Tusk stal šéfem Evropské rady označovaným za předsedu unijních vrcholných schůzek či prezidenta EU. Letos na začátku března ho summit EU v Bruselu v této funkci potvrdil na dalšího dva a půl roku navzdory odporu Varšavy.

Nehájil dost polské zájmy, kritizuje vláda

Současná polská konzervativní vláda Tuskovi mimo jiné vytýká, že jako premiér nehájil dostatečně polské zájmy, a také tvrdí, že podporuje polskou opozici. Výslech ale nemá nic společného se znovuzvolením Tuska unijním prezidentem, sdělil dříve mluvčí varšavské prokuratury Michal Dziekański.

List Gazeta Wyborcza dříve uvedl, že vyšetřování se týká generálů Janusze Noska a Piotra Pytla. Vyšetřována je prý premiérem neschválená spolupráce s Ruskem při organizaci bezpečného návratu polských vojáků z Afghánistánu a dohoda o výměně informací po leteckém neštěstí u ruského Smolenska, při němž v dubnu 2010 zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a desítky dalších vysokých činitelů.

Tuskovo předvolání je podle prokuratury nezbytné, „protože v materiálech tajných služeb není jeho souhlas - jako šéfa vlády - se spoluprací s Ruskem”. „Vyšetřovatelé se musí ujistit, zda Tusk o aktivitách SKW (vojenské kontrarozvědky) věděl,” citovala Gazeta Wyborcza mluvčího prokuratury.

Reklama

Výběr článků

Načítám