Hlavní obsah

Trumpovi po volbách lidé poslali miliardy

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentské volby sice nevyhrál, peníze od dárců ale prší Donaldu Trumpovi jako nikdy předtím. Od volebního dne mu poslali více než 150 milionů dolarů (přes 3,2 miliardy Kč), napsal list Washington Post. Až na 170 milionů dolarů (přes 3,7 miliardy) vyčíslil tuto částku deník New York Times. Valná část z této sumy přitom pochází od drobných dárců.

Foto: Erin Scott, Reuters

Donald Trump

Článek

Trumpův tým je po volbách vyburcoval rozesláním více než pěti set výzev k přispění na právní boj na zvrácení údajně zfalšovaných výsledků voleb. Peníze jdou nicméně na Trumpův fond a Republikánskému národnímu výboru, které mohou částku využít libovolně.

EU nabízí Bidenovi pakt proti Číně

Zatím se však zdá, že spíš než na právní bitvu za zvrácení výsledků voleb poslouží pro financování budoucích Trumpových politických plánů, podotkl deník Washington Post. Dodal, že nynější smršť příspěvků hravě překonává přijatých 81 milionů za září, které bylo až dosud nejúspěšnějším měsícem prezidentova štábu.

Žádné volební podvody jsme nenašli, řekl ministr spravedlnosti USA, Trumpův blízký spojenec

Amerika

Biden měl v úterý formálně potvrdit nominaci bývalé guvernérky centrální banky Fed Janet Yellenové na post ministryně financí. Po jejím boku měli podle médií stanout Neera Tandenová coby ředitelka pro správu a v Nigérii narozený Adewale Adeyemo coby zástupce Yellenové. Oba byli ekonomickými poradci exprezidenta Baracka Obamy.

Evropská unie už mezitím vyhlíží Bidenův nástup do Bílého domu a demokratovi nabízí technologické spojenectví proti Číně. Na iniciativu Bruselu upozornil web Politico s tím, že na uzavřeném jednání bylo navrženo mj. vytvoření takzvané Transatlantické technologické a obchodní rady, jejímž úkolem by byla zejména vzájemná koordinace standardů.

V USA vyšetřují údajný úplatek za prezidentskou milost

Amerika

Sblížení EU a USA by Brusel rád příští rok stvrdil i navrhovaným „summitem demokracií“, napsal Politico. Oživení zmrazených jednání o transatlantické dohodě o volném obchodu ale kvůli četným rozporům není na pořadu dne, řekla webu čelná unijní vyjednavačka Sabine Weyandová.

Reklama

Výběr článků

Načítám