Hlavní obsah

Trump žehlí excesy vojáků. Armádu to štěpí

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě letos v létě se zdálo, že americký námořní poddůstojník a člen speciálních jednotek SEAL Edward Gallagher může strávit ve vězení celá desetiletí. Voják původně čelil obvinění z ubodání sedmnáctiletého vězně z řad Islámského státu a náhodné střelby do iráckých civilistů, podotkla stanice BBC.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Jeho případ je však jedním z těch, do nichž se veřejně vložil prezident Donald Trump - ke zjevné nevoli ministra obrany Marka Espera. Ten v neděli vyhodil šéfa námořnictva Richarda Spencera, jenž se zřejmě snažil ministra obejít a podle přání Trumpa tlačil na disciplinární komisi, aby Gallagherovi ponechali hodnost. A to i přesto, že navenek vystupoval přesně opačně.

Ačkoliv mariňák před dvěma lety s mrtvým vězněm zapózoval a fotografii s textem „Za tímhle je dobrý příběh. Dostal jsem ho svým nožem“ rozeslal svým známým, soud jej letos v létě nejvážnějších obvinění zprostil. To už se za něj Trump veřejně postavil.

Armáda ale i poté vedla s Gallagharem řízení právě kvůli onomu pózování s mrtvým tělem, za což mu hrozilo odebrání hodnosti a snížení platu. Minulý čtvrtek však Trump na Twitteru avizoval, že námořnictvo Gallaghera žádných poct nezbaví.

Soudce Twitter

V neděli pak Esper prezidentova slova potvrdil. I když jasně naznačil, že má k rozhodnutí šéfa Bílého domu velké výhrady. Gallagher bude moci koncem měsíce odejít do výslužby, a to jako člen jednotek SEAL se svou dosavadní hodností. Zasedání disciplinární komise, která se jeho případem měla začátkem prosince dále zabývat, bylo zrušeno.

Udusil jsem mladíka z IS, aby ho nemučili, tvrdil u soudu americký zdravotník

Amerika

Esper pak odvolal svého náměstka Spencera s tím, že v jednoho z nejvýše postavených lidí na ministerstvu obrany „ztratil důvěru v souvislosti s nedostatkem jeho upřímnosti“. Zjevná narážka na to, že se snažil ministra obejít.

Podobného jednání se řada vysokých vojenských činitelů oslovených stanicí CNN bojí nejvíc. Za Trumpem, jenž veřejně intervenoval i v dalších případech stíhaných vojáků, by podle něj mohli rovnou chodit jednotlivé strany sporů v naději, že jeho tweet věc rozhodně v jejich prospěch. Armádní soudní systém by se tak podle nich stal fakticky nepotřebným.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám