Hlavní obsah

Tři vedoucí představitelé egyptské opozice dostali každý po třech letech vězení

– Káhira

Tři vedoucí činitelé egyptské opozice v neděli soud potrestal každého třemi roky vězení za účast v nedávných protestech, které měly za následek tvrdý protiúder vlády podporované armádou. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Muhammad Mursí

Článek

Ahmad Máhir, Ahmad Dúma a Muhammad Ádil – trojice, která patří k symbolům protestního hnutí, jež v roce 2011 podnítilo povstání proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Každý z odsouzených musí také zaplatit pokutu 50 tisíc egyptských liber (146 tisíc korun).

Při čtení rozsudku v soudní síni propukly výkřiky "Pryč s vojenskou vládou! Žijeme ve státě, ne ve vojenském táboře!". Kauza souvisí s protesty svolanými navzdory nařízení, které vydala armádou podporovaná vláda v listopadu a výrazně jím omezila svobodu shromažďování.

Protivládní aktivisté upozorňují, že poté, co úřady tvrdě udeřily proti islamistickému hnutí Muslimské bratrstvo sesazeného prezidenta Muhammada Mursího, začaly se v posledních týdnech zaměřovat i na členy sekulárního hnutí.

Toto hnutí využilo sociální sítě k vyvolání pouličních protestů, které byly předtím za třicetileté Mubarakovy vlády nevídané. Do té doby se totiž autokratickému prezidentovi dařilo veškeré projevy nespokojenosti potlačovat s pomocí mocného bezpečnostního aparátu, který po svržení Mursího opět začal fungovat.

Mursího čekají tři procesy

Armáda Mursího zbavila moci 3. července po vlně protestů tisíců Egypťanů nespokojených s rostoucím vlivem islámu, který prosazovalo Muslimské bratrstvo a jemuž prezident nebránil. Stoupenci Mursího a bratrstva ale stále pořádají protesty a dožadují se, aby byl prezident do funkce vrácen.

Mursího zřejmě čekají tři na sobě nezávislé procesy. Už dříve byl obžalován z podílu na smrti účastníků loňské prosincové demonstrace před prezidentským palácem, za což mu může hrozit doživotní vězení nebo i trest smrti. Před čtyřmi dny prokurátor jeho a dalších 34 vysoce postavených činitelů obžaloval v jiné kauze ze spiknutí se zahraničními organizacemi za účelem teroristických akcí a také z vyzrazení vojenského tajemství cizí zemi.

V sobotu vyšetřující soudce oznámil, že Mursího čeká ještě jeden proces, v němž bude s dalšími 129 lidmi obžalován v souvislosti s hromadným útěkem z věznice před třemi lety, který si vyžádal lidské životy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám