Hlavní obsah

Třetina ukrajinské úrody končí v Polsku. Načerno

Na 250kilometrovém úseku hranice do Polska čeká na překládku více než 14 tisíc vagonů ukrajinského obilí, kukuřice, řepky a dalších zemědělských produktů určených na vývoz, především do Afriky a na Blízký východ.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Polsko slíbilo, že bude ukrajinské obilí rychle přepravovat přes své území do Hamburku a dalších přístavů. To se mu však daří jen s velkými obtížemi, a navíc asi třetina končí nelegálně v polských sýpkách.

Ukrajina může za devět měsíců z přístavů vyvézt až 60 milionů tun obilovin

Evropa

„Ukrajina vyváží ročně asi 30 milionů tun obilí a stále má ve skladech asi 25 milionů tun z loňské sklizně. Ukazuje se však, že kapacita Polska pro přepravu tak velkého množství obilí zdaleka nestačí. Polští dopravci mohou za současných podmínek přepravit asi 1,5 milionu tun měsíčně a přístavy mohou na lodě převést maximálně 600–700 tisíc tun,“ upozornil Miroslaw Marciniak, analytik zemědělských trhů společnosti InfoGrain.

Je nemyslitelné tvrdit, že tomuto nezákonnému procesu nelze zabránit
Pawel Bejda, člen opoziční Polské lidové strany

„Polsko nejenže nemá kapacity na přepravu takového množství obilí, ale dokonce nevytvořilo koridor, který by zjednodušil a urychlil přepravu této komodity z polsko-ukrajinské hranice do polských přístavů,“ řekl rozhlasu Polskie radio Jan Ardanowski, člen vládní strany Právo a spravedlnost a bývalý ministr zemědělství.

Místní pěstitelé hořekují: Je zle

Poukázal také na věrohodné informace od zemědělců, rolnických organizací a poslanců v jihovýchodním Polsku, že toto obilí nelegálně nakupují velké polské společnosti, které ho „načerno“ dodávají velkým chovatelům zvěře, prasat a výrobcům krmných směsí za ceny nižší, než činí náklady na obilí vyrobené v Polsku.

Za cenu nižší než tisíc zlotých (méně než 5,1 tisíce Kč) za tunu nakupují načerno i polská výkupní střediska na jihu země. Přitom obilí od polských zemědělců, kteří ho donedávna prodávali za dva tisíce zlotých, nikdo nechce. „Když ho přivezou do výkupny, čekají na ně beznadějně zamčená vrata a za nimi sila plná nelegálně získaného ukrajinského obilí,“ upozornil Ardanowski.

Ruské rakety v Oděse nezasáhly skladiště s obilím

Válka na Ukrajině

Stačila by nová právní norma

„Odhadujeme, že až třetina ukrajinského obilí přepravovaného přes Polsko do Afriky a na Blízký východ končí v naší zemi nelegálně,“ uvedl pro gazeta.pl Pawel Bejda, člen opoziční Polské lidové strany, jejíž voličskou základnu tvoří farmáři.

„Je nemyslitelné tvrdit, že tomuto nezákonnému procesu nelze zabránit. Stačí přijmout právní normu vyžadující, aby každá tuna obilí dovezená do Polska ho i opustila a putovala tam, kde je jí třeba, protože by nastal hladomor. A především důsledně vyžadovat plnění, což se v Polsku obecně neděje,“ řekl Bejda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám