Hlavní obsah

Tisk: Berlusconi zvažuje předčasné volby

– ŘÍM
Právo, CNN, DPA, nek

Italský premiér Silvio Berlusconi údajně uvažuje o vypsání předčasných parlamentních voleb. Napsal to ve středu milánský list Corriere dela Sera s odvoláním na poradu Berlusconiho s ministry své vlády a nejbližšími spolupracovníky v Římě.

Foto: Divadlo Alfa

Slavnostní večerní premiéra v den 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala je naplánována na pátek 28. března od 18:00 hodin.

Článek

Berlusconi tímto podle deníku reagoval na úterní verdikt ústavního soudu, který zrušil platnost kontroverzního zákona zajišťujícího imunitu čelných politiků během jejich mandátu.

Norma loni uchránila premiéra od případného postihu v milánském soudním procesu, v němž Berlusconi čelil obviněním z podplácení soudců počátkem 90. let během soudní dohry privatizace potravinářské společnosti SME.

Dvoje volby v jednom termínu?

"Pokud se věci mají takto, pak bude lepší, když lidé půjdou znova volit," citoval Berlusconiho list, jenž je považován za dobře informovaný. Oficiálně premiér nález ústavního soudu dosud nekomentoval.

Při zmíněné poradě měl Berlusconi dále prohlásit, že by se předčasné volby mohly uskutečnit současně s červnovými volbami do Evropského parlamentu. Poukázal prý na nezveřejněné průzkumy, podle nichž je jeho vládní koalice pravého středu na vzestupu.

Někteří členové kabinetu ale s předčasnými volbami nesouhlasí, především pak ministr pro reformu veřejné správy a šéf Ligy severu Umberto Bossi, napsal dále Corierre dela Sera.

Jeden z vládních právníků Niccolo Ghedini agentuře AP řekl, že milánský soudní proces proti Berlusconimu by mohl být obnoven během dvou měsíců.

Rozpory nad rozsudkem

Verdikt ústavního soudu uvítal známý italský vyšetřující soudce, proslulý jako "lovec mafiánů" a duchovní otec někdejší "akce čisté ruce" Antonio di Pietro. "Je to dobrá zpráva, protože jsme vždy tvrdili, že ten zákon odporuje ústavě a je nemorální," zdůraznil.

Stoupenci Berlusconiho byli naproti tomu nálezem ústavního soudu rozčarováni. "Liberál by takový verdikt nikdy nevynesl. To může udělat jen komunista," prohlásil Carlo Taormina, blízký spolupracovník premiéra a legislativec jeho strany Vzhůru, Itálie.

Jeden z čelných představitelů strany Renato Schifani považovaný za "architekta" sporného zákona o imunitě se nechal slyšet, že s rozhodnutím ústavního soudu nesouhlasí, ale respektuje jej.

Reklama

Výběr článků

Načítám