Hlavní obsah

Tisíce koček a psů se chová v EU na maso a kožešiny

BBC, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

"Chci vám říci, že na území patnáctky států Evropské unie se nechovají kočky a psi na maso a kůži," ujišťoval minulý rok Evropský parlament David Byrne, komisař Unie zodpovědný za zdraví a ochranu spotřebitelů. BBC ale tvrdí, že má dokumenty o opaku.

Foto: Repro video - Ondřej Kořínek

Kytarista v pražské tramvaji.

Článek

Podle jejích informací zahyne v EU ročně tisíce zmíněných zvířat. Neobvyklé zboží jde na odbyt především v Asii, populární je ale i v Evropě.

Kočičí kožešiny jsou prý vhodné pro revmatiky. Psí pokrývka těla tak "přesné" účinky nemá, ale svou neobvyklostí údajně obchodníky přímo svádí k nabízení zboží jako "pravých" exotických dravců. Neetický chov se v Unii rozběhl podle BBC poté, co byly podobné aktivity plošně zakázány ve Spojených státech.

Vysoké pokuty jen v Itálii

Zaměstnanec BBC se o obchodu přesvědčil na vlastní oči v Belgii, kde mu kožešiny z "domácích mazlíčků" ukázal překupník. Novinář následně shlédl video zachycující tradiční chov psů a koček, i jejich volný odlov z ulic.

Z patnáctky zemí jsou podobné aktivity zákonem znemožněny pod vysokými sankcemi jen v Itálii. V ostatních zemích už tak přísná pravidla nefungují. Na výrobu jednoho kabátu se přitom "spotřebuje" 12 až 15 středně velikých dospělých psů a 24 koček. Kožešiny jsou oblíbené také pro výrobu rukavic, bot, klobouků, dek a dětských hraček. Chovatelé a zpracovatelé dokonce jednotlivým produktům propůjčují značky. Zákazník si tak může zakoupit například oděv z kočky domácí, divoké, horské či v barvě králíka.

Poptávka po zmíněných kožešinách je na celém světě značná. Britský ochránce přírody Struan Stevenson tvrdí, že jen v Číně kvůli výbornému obchodu zemře přes dva miliony koček a psů. Jejich kožešiny putují prý právě do Evropy.

Stevenson tvrdí:
Zakoupil jsem:
deku z retrívrů na trhu v Kodani
v Barceloně kočičí kůží, včetně drápů a ocasu
dlouhý kabát vyrobený nejméně ze 42 štěňat německého vlčáka zakoupený v Berlíně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám