Hlavní obsah

Thajci: Češi, nebojte se dovolené u nás

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BANGKOK

Češi, nebojte se jet do Thajska - vzkazují našincům provozovatelé tamním ubytovacích zařízení. Podle nich zemětřesení a vlna tsunami zničily jen pět ze 76 provincií. "Máme stále co cizincům nabízet," řekla Novinkám Nalin Alex Krairiksh z thajského velvyslanectví v Praze.

Foto: magistratFM

ilustrační foto

Článek

"Živly zničily třicet procent hotelů v zasažených oblastech, a to zejména na ostrově Pchúket," popsala situaci Krairiksh. Konstatovala ale zároveň, že do několika týdnů bude vše jako před katastrofou.

"Thajci se i přes pohromu stále usmívají. Život jde dál a i postižení musejí žít dál. Chcete-li opravdu pomoci, přijeďte k nám na dovolenou," vzkázala dále Čechům.

Podle ní je situace i v postižených oblastech zcela bezpečná.

"Dosud se objevilo jen několik případů běžného průjmového onemocnění, 15 případů malárie a u 25 lidí se objevila bahenní horečka. Máme však obrovské štěstí, že nikdo neonemocněl například cholerou," shrnula situaci Krairiksh.

Občanům ČR, kteří se cesty případně bojí, doporučila vybírat si dovolenou v destinacích: Bangkok, Chiang Mai, Auyuttaya a přímořských střediscích v Thajském zálivu jako Pattaya, Hua Hin, Koh Samui, Koh Chang.

"Bezpečných je také 75 % rozlohy nejvíce zničeného ostrova Pchúket," dodala s tím, že země nabízí nejen krásné pláže, ale i přírodní rezervace, středověké památky a vodopády.

Tamní úřady doporučují před cestou do země očkování proti běžným tropickým nemocem. Podobné rady však platily už před 26. prosincem 2004.

Příjmy z turistického ruchu tvoří 10 % HDP Thajska.

Anketa

Pojedete letos do Thajska?
Ano, v brzké době
11,5 %
Ano, ale počkám, až se vše vyjasní
4,3 %
Raději letos pojedu jinam
5,6 %
Rád/a bych, ale je to drahé
63,2 %
Thajsko mě neláká
15,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 323 čtenářů.

MRTVÍ V THAJSKU

  • 1790 Thajců
  • 1354 cizinců*
  • u 2159 těl nelze určit národnost**

Celkem: 5303

* z toho jedna občanka ČR

** u 6 občanů ČR je vážné podezření, že nepřežili

Zdroj: thajské velvyslanectví v ČR

Reklama

Související články

Thajci otevřeli masové hroby, hledají cizince

Thajské úřady nařídily exhumaci více než osmi stovek těl pohřbených v masovém hrobě v Bang Muang. Existuje totiž podezření, že mezi nimi mohou být i pozůstatky...

Výběr článků

Načítám