Hlavní obsah

Svět se stává zkorumpovanějším, myslí si i Češi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korupce ve světě je větší, než byla před třemi roky. Takový je názor většiny z 90 000 lidí z 86 států včetně ČR, kteří odpovídali na dotazník organizace Transparency International. Průzkum stanice BBC mezitím zjistil, že korupce je ve světě nejdiskutovanějším tématem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O tom, že se jejich země stává zkorumpovanější, je přesvědčeno 56 procent dotazovaných. Nejhůře jsou na tom v tomto ohledu Afghánistán, Nigérie, Irák, Indie, Čína a Rusko.

Z průzkumu vyplývá, že za nejzkorumpovanější považují lidé politické strany. Myslí si to 80 procent dotázaných. Během průzkumu v roce 2004 to bylo 71 procent. Rovná polovina lidí si myslí, že jejich vláda s problémem nebojuje efektivně.

Oproti předchozím průzkumům si pohoršily i církevní instituce. Zatímco před šesti lety je za zkorumpované považovalo 28 procent lidí, letos to bylo 53 procent.

Čtvrtina respondentů uvedla, že v minulém roce musela dát úplatek. Nejhorší je situace v subsaharské Africe, nejlepší v Evropské unii a Severní Americe. V České republice muselo zaplatit úplatek 14 procent dotázaných, což je oproti loňsku o tři procenta více. ČR se tak v tomto směru umístila v druhé nejúspěšnější skupině zemí.

Kolik procent lidí dalo kde vloni úplatek
%země
50 a víceAfghánistán, Kambodža, Kamerun, Indie, Irák, Libérie, Nigérie, palestinská území, Senegal, Sierra Leone, Uganda
30 – 49,9Ázerbájdžán, Bolívie, Salvador, Ghana, Keňa, Libanon, Litva, Mexiko, Moldavsko, Mongolsko, Pákistán, Ukrajina, Vietnam, Zambie
20 – 29,9Arménie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Chile, Kolumbie, Makedonie, Maďarsko, Papua-Nová Guinea, Peru, Rumunsko, Rusko, Šalamounovy ostrovy, Thajsko, Turecko, Venezuela
6 – 19,9Argentina, Rakousko, Bulharsko, Čína, Česká republika, Fidži, Francie, Řecko, Indonésie, Itálie, Japonsko, Kosovo, Lotyšsko, Lucembursko, Malajsie, Polsko, Filipíny, Srbsko, Singapur, Tchaj-wan, Vanuatu
6 a méněAustrálie, Brazílie, Kanada, Chorvatsko, Dánsko, Finsko, Gruzie, Německo, Hongkong, Island, Izrael, Jižní Korea, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko, Švýcarsko, Velká Británie, Spojené státy

Nejčastějším příjemcem úplatků byla policie (29 procent), dále úředníci, od nichž dotyční potřebovali nejrůznější povolení (20 procent), a soudci a další pracovníci justice (14 procent).

O korupci se mluví nejvíc

Podle BBC je korupce nejdiskutovanějším tématem. Vyplývá to z ankety, které se v 26 zemích účastnilo 30 000 lidí.

Každý pátý dotazovaný potvrdil, že o záležitostech spojených s korupcí s někým v posledním měsíci alespoň jednou hovořil. Většinou to bylo v souvislosti s chudobou, nezaměstnaností, rostoucími náklady na potraviny a energie a klimatickými změnami.

Z Evropanů tíží korupce nejvíce Italy.

Proč se platí úplatky?
V subsaharské Africe 67 procent úplatků sloužilo k tomu, aby se dotyčný vyhnul potížím s úřady.
V arabském světě a Latinské Americe většina úplatků měla urychlit nějakou záležitost.
V Asii a Tichomoří 35 procent lidí dalo úplatek, aby se jim dostalo služby, na kterou mají právo.
V Severní Americe a Evropské unii si většina respondentů nebyla schopna vzpomenout, za co úplatek vydala

Reklama

Výběr článků

Načítám