Hlavní obsah

Svět pomáhá Barmě, tamní režim ale zajímá spíš změna ústavy

RANGÚN

OSN je znepokojena přístupem, který má Barma k následkům cyklonu Nargis, který zemi zasáhl v sobotu. Barma odmítá organizovat humanitární pomoc, pouštět ji do země a tamní režim mluví pouze o sobotním referendu o změně ústavy. Podle OSN mohl cyklon postihnout až 1,5 miliónu lidí.

Foto: Reuters

Zničena vesnice v deltě řeky Iravadi

Článek

Šéf humanitárních misí OSN John Holmes řekl, že se generální tajemník organizace Pan Ki-mun snažil po telefonu přesvědčit vůdce barmské vojenské vlády Thana Šweie, aby otevřel svou zemi humanitárním pracovníkům a pomoci pro postižené obyvatele země.

V zemi mohlo teprve ve čtvrtek přistálo první letadlo s pomocí od OSN. Další stroje, které kromě OSN vyslaly i některé země čekají na povolení na letištích v okolních státech.

USA jsou připraveny shazovat pomoc ze vzduchu a pokud bude potřeba, nebudou čekat ani na povolení představitelů junty. Francouzský ministr zahraničí dokonce navrhl, aby OSN Barmě pomoc vnutila přijetím rezoluce.

Statisíce lidí jsou v zemi bez domova. trosky nikdo neodklízí. Část země v deltě řeky Iravadi je stále pod vodou.

Junta řeší referendum

Země se snaží izolovat od okolního světa, přátelské vztahy udržuje pouze s Čínou.

su Tij

Charita shromažďuje peníze na účtě číslo 22770022/0800 variabilní symbol 121

Člověk v tísni na kontě SOS Barma 836836836/0300.

Lidé mohou Člověku v tísni poslat peníze také prostřednictvím dárcovské sms zprávy (DMS) ve tvaru DMS BARMA na číslo 87777.

Na katastrofu již reagovalo ministerstvo zahraničí, které na pomoc uvolnilo celkem pět miliónů korun.

V Barmě začne v sobotu referendum, které tamní režim připravoval 14 let. Lidé se budou vyjadřovat k nové ústavě. Dokument podle tamní opozice pouze legitimizuje vojenskou vládu a nezaručuje lidská práva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám