Hlavní obsah

Stvořil nás Bůh, tvrdí Američané a odmítají evoluci

Washington

Téměř polovina Američanů nevěří v evoluci a je přesvědčena, že Bůh stvořil lidi v jejich současné podobě někdy během posledních 10 000 let. Ukázal to nejnovější průzkum Gallupova ústavu. Podle dlouhodobé analýzy se ukazuje, že počet Američanů přesvědčených o tom, že evoluce neexistuje, zůstává po 30 let zhruba stejný.

Foto: Profimedia.cz

O tom, že lidi stvořil Bůh v jejich současné podobě, je podle průzkumu přesvědčeno 46 procent Američanů.

Článek

O tom, že lidi stvořil Bůh v jejich současné podobě, je podle průzkumu přesvědčeno 46 procent Američanů. Třetina dotázaných si myslí, že se lidé vyvinuli z primátů, ale že tato evoluce byla Bohem řízena. V přirozenou evoluci bez zásahu Boha věří 15 procent Američanů.

Za posledních 30 let se podle Gallupova ústavu změnil názor Američanů na evoluci jen minimálně. Ve stvoření lidí v jejich současné podobě věří stále stejně lidí. Podíl obyvatel spojených států přesvědčených o evoluci bez božího zásahu se zvýšil o šest procentních bodů, o stejný podíl se snížil počet Američanů přesvědčených o řízené evoluci.

Průzkum také ukázal na rozdíly v názorech podle politické příslušnosti. O stvoření lidí v jejich současné podobě je přesvědčeno 58 procent republikánských voličů, 41 procent voličů Demokratické strany a 39 procent Američanů, kteří se označují za stranicky nevyhraněné.

Zároveň se ukazuje, že podíl Američanů přesvědčených o stvoření lidí v současné podobě se snižuje s vyšší úrovní vzdělání. Jediná skupina, v níž zastánci neřízené evoluce převažují nad stoupenci stvoření lidstva, jsou Američané s doktorským titulem z univerzity. Mezi nimi nicméně tvoří největší skupinu lidé, kteří věří, že evoluce lidí byla řízena Bohem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám