Hlavní obsah

Statisíce lidí demonstrovaly za klima. Greta se sešla s Trudeauem a také ho zkritizovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celém světě se v pátek konaly demonstrace za lepší klima, třeba v centru Říma protestovalo 200 tisíc lidí. Akcemi vyvrcholil protestní Týden pro klima, který začal minulý pátek. Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová, která před rokem iniciovala pravidelné páteční protesty, se v pátek potkala s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. I jeho zkritizovala, že pro planetu nedělá dost.

Foto: Massimo Percossi, ČTK/AP

Protest Fridays for Future v Římě (snímek z 27. září 2019)

Článek

V Římě demonstrantům v pátek přálo slunečné počasí a centrem pochodovalo na 200 tisíc lidí, kteří nesli například transparenty s nápisy „Máme jen jednu planetu“ nebo „My jsme změna“.

Kromě Říma hlásil vysoké počty účastníků třeba také Milán, kde se sešlo 150 tisíc demonstrantů. Tam se podle deníku La Repubblica na demonstraci se školáky často vypravili i jejich rodiče či prarodiče.

Celkem podle pořadatelů ve 160 italských městech žádalo politiky o rozhodnější postup proti oteplování planety přes milion lidí.

Hladiny moří rychle stoupají, varují vědci z panelu OSN

Věda a školy

Na vysoké účasti má zřejmě svůj podíl i ministr školství Lorenzo Fioramonti. Ten tento týden oznámil, že školám předal instrukci, aby případnou páteční absenci žáků kvůli účasti na demonstracích považovaly za omluvenou.

Rekordně vysokou účast na protestech za větší ochranu klimatu v pátek zaznamenalo i Rakousko. „Dnes to bude největší klimatická stávka v dějinách Rakouska,“ prohlásila už dopředu Veronika Winterová z rakouské buňky hnutí Fridays for Future.

Policie jí později dala za pravdu, když odhadla, že ve Vídni demonstrovalo asi 30 tisíc lidí, v Innsbrucku kolem 18 tisíc a další tisíce mladých se podílely na akcích ve Štýrském Hradci, Bregenzi či Linci. Například jenom v posledně jmenované hornorakouské metropoli přišlo kolem 9000 lidí.

Ukradli jste mi dětství, vyčinila emotivně Greta Thunbergová světovým vůdcům

Svět

V německých městech byla v pátek účast na klimatické stávce podle agentury DPA výrazně nižší než před týdnem. V Hamburku vzdorovalo deštivému počasí podle policie 3200 účastníků, v Mnichově se manifestačního průvodu centrem města zúčastnilo na 2000 lidí. Podobné akce byly ohlášeny v nejméně 65 německých městech.

Protestovalo se také na řadě míst ve Švédsku. V metropoli Stockholmu se podle organizátorů demonstrace účastnilo až 40 tisíc lidí.

Kromě Evropy se protestovalo také třeba na Novém Zélandu, kde mladí lidé vyšli k parlamentu ve Wellingtonu, a obavu z globálního oteplování vyjádřili třeba také školáci v indickém městě Dharmsála, informovala agentura AP.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Protest Fridays for Future ve Vídni (snímek z 27. září 2019)

Ani Trudeau nedělá dost

Iniciátorka protestů Greta Thunbergová se zapojila do demonstrace v kanadském Montrealu. V pátek se také setkala s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. I o něm ovšem řekla, že nedělá dost pro záchranu planety.

„Samozřejmě je jednoduché někoho obvinit..., ale ani on nedělá dost,“ řekla Thunbergová po setkání s premiérem. „Je to velký problém a špatný je celý systém, můj vzkaz je stejný pro všechny politiky - naslouchejte vědě a podle toho jednejte,“ dodala šestnáctiletá aktivistka, která už rok kritizuje politické lídry v celém světě za nečinnost v boji proti změnám klimatu způsobených lidskou činností.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Aktivistka Greta Thunbergová a kanadský premiér Justin Trudeau při setkání v Montrealu

Předseda kanadské vlády novinářům řekl, že s Thunbergovou souhlasí, že je třeba dělat víc pro záchranu planety a bojovat za zmírnění globálního oteplování. V této souvislosti slíbil, že kanadská vláda zahájí program, jehož součástí bude i výsadba dvou miliard stromů, pokud se Trudeau i po volbách příští měsíc stane znovu premiérem.

Švédskou aktivistku označil Trudeau za pozoruhodnou mladou dívku. „Je hlasem generace mladých lidí, kteří vyzývají své politiky, aby pracovali více a lépe, a já tomu naslouchám,“ řekl Trudeau.

Trudeauova vláda si od některých vysloužila kritiku mimo jiné za schválení rozšíření ropovodu Trans Mountain letos v červnu. Podle opozice a ekologů je tento krok v přímém rozporu s prohlášeními vládní strany o snaze bojovat za lepší životní prostředí. Trudeau nicméně rozšíření ropovodu hájí s tím, že zisky z této investice budou vloženy do boje proti změnám klimatu.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Protest Fridays for Future v Lisabonu (snímek z 27. září 2019)

Reklama

Výběr článků

Načítám