Hlavní obsah

Statisíce imigrantů v USA pokračují v demonstracích

WASHINGTON

V pondělí pokračovaly ve Spojených státech amerických statisícové demonstrace za práva ilegálních imigrantů, kterých v zemi žije 11 miliónů. Konaly se ve 140 městech v 39 státech. Ve Washingtonu se sešlo podle organizátorů půl miliónů lidí, v arizonském Phoenixu 200 000 a v New Yorku 125 000, policisté však uváděli nižší počty.

Článek

Byla to zatím největší akci v měsíc trvající kampani za práva a důstojnost imigrantů. Ilegální imigranti bojují za možnost legalizovat svůj pobyt v USA, kam odcházejí pracovat. Prezident George Bush je pro přijetí zákona, který by jim umožnil získat povolení k pobytu a dočasně v zemi pracovat.

Proti jsou konzervativní kongresmani, v Senátu proto nebyl schválen na konci minulého týdne žádný z návrhů zákona legalizující nějakým způsobem jejich pobyt. Sněmovna reprezentantů již přijala zákon, podle kterého je nelegální přistěhovalectví zločin, a proto by se měla posílit ochranná opatření při hranicích s Mexikem, kde by se měla postavit zeď.

Imigranti se hlásí o práva

"Přicházíme do této země, ne abychom něco brali od Ameriky, ale abychom učinili Ameriku silnější," uvedl prezident spolupořádající Národní imigrační koalice Jaime Contreras a dodal: "Chceme dát silné poselství Senátu a Kongresu a této vládě, že imigranti jsou znechucení, že jsme unavení, protože pracujeme tvrdě."

Mnozí demonstranti opět nesli vlajky s pruhy a hvězdami a skandovali "my jsme Amerika" a nesli transparenty "legalizujte, nekriminalizujte".  

"Milujeme tuhle zemi, dala nám všechno," řekl dvaatřicetiletý ilegální imigrant Florentino Cruz, který do USA přišel z Mexika a nelegálně tam pracuje od roku 1992. 

"Já jsem přišel za prací, chci pracovat," sdělil John Cervantes, který přišel do USA z Ekvádoru a jehož dcera Evelyn je americkou občankou.

Reakce politiků

Prezident Bush v reakci na demonstrace opět poznamenal, že protesty ukazují, jak důležité je téma ilegální imigrace. Opět se vyslovil proto, aby ilegálním imigrantům byla dána možnost být v zemi dočasně i šance získat po splnění řady kroků občanství, i když jako poslední v řadě.

Republikám Ton Tancero ze Sněmovny reprezentantů, který je pro omezení přistěhovalectví, řekl, že demonstrace ukazují, jak mocná je lobby imigrantů a jak je v USA hluboce zakořeněná. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám