Hlavní obsah

SRN: překladatelka u soudu za prodej dat o ponorce Číně

BERLÍN

Soud v německém městě Koblenz zahájil ve středu slyšení v případu překladatelky (43), jež se pokusila prodat vojenské tajemství Číně. Michaela T. Pekingu nabízela manuál elektronického vybavení ponorky třídy 212A, který kontroluje všechny zbraně na palubě. Za odměnu požadovala v přepočtu více než dva milióny korun.

Foto: TS a.s.

zalévání záhonů

Článek

Michaela T. zavolala před více než rokem na čínskou ambasádu v Ottawě, kde dokumenty diplomatům nabídla ke koupi.

Na celou transakci již v tu dobu ale dohlížely kanadské tajné služby. Ty následně překladatelku vlákaly do pasti.

Jejich špión vydávající se za Číňana si s ženou dal v říjnu 2003 schůzku v jednom baru a předstíral, že má z pověření Pekingu o koupi manuálu vážný zájem. Byl ochoten zaplatit i požadovaných 105 tisíc kanadských dolarů (asi 2 mil. Kč).

Ze soudního jednání je vyloučena veřejnost a média. Úřady vše zdůvodnily tím, že se v síní v Koblenzu probírají záležitosti spadající do státního tajemství.

Podivné obchody

Michaela T. se narodila v Německu, od roku 1983 je ale občankou Spojených států. Policie ji zatkla letos v září, kdy přiletěla z USA do SRN navštívit rodiče.

Případ podle médií odhaluje také pozadí obchodu se zbraněmi. Velké a vážené firmy prý často neváhají svěřit tajné dokumenty neprověřeným překladatelům s údajnými kontakty ve víře, že vše zjednoduší vyjednávání s kupcem.

Ponorka třídy 212A patří k nejnovějším hitům německé armády. Má zcela nový typ vodíkového pohonu, jež umožňuje zůstávat pod vodou výrazně déle, a to bez hluku a vyzařování tepla. Zmíněné výhody výrazně omezují její vypátrání pod hladinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám