Hlavní obsah

Srbové chtějí další odklad na vydání Ratka Mladiče

BĚLEHRAD

Srbský prezident Boris Tadić ve středu požádal o další odklad termínu vydání bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Tadić odůvodnil žádost složitou vnitropolitickou situací v Srbsku, která vznikla po nedávném úmrtí bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, obviněného z válečných zločinů, ve věznici ICTY v Haagu.

Článek

"Žádali jsme hlavní žalobkyni o pochopení pro složitou vnitropolitickou situaci. Přerušení asociačních jednání s Evropskou unií by mělo nedozírné následky pro politickou stabilitu země a proces již zahájených reforem," řekl novinářům ministr na ochranu menšin a lidských práv Rasim Ljajić, který se s hlavní žalobkyní ICTY Carlou Del Ponteovou také sešel.

Tadić a poté i srbský premiér Vojislav Koštunica podle Ljajiče Del Ponteovou upozornili, že úmrtí Miloševiče a sebevražda bývalého předáka chorvatských Srbů Milana Babiče ve věznici v Haagu v očích Srbů "velmi poškodily" tribunál. Ultranacionalisté pohrozili, že svrhnou Koštunicovu vládu, pokud budou Mladić a další Srbové obvinění z válečných zločinů vydáni soudu, považovanému většinou Srbů za podjatý.

Oba politici ale zdůraznili, že Srbsko nadále chce s ICTY spolupracovat, protože "z hlediska evropské budoucnosti Srbska je to klíčové", napsala bělehradská agentura Beta.

Žalobkyně: Mladić se skrývá v Srbsku

Carla Del Ponteová se v Bělehradě novinářům vyhnula a neučinila žádné prohlášení. Nezávislé rádio B92 ale uvedlo, že při jednání opět tvrdila, že se Mladić skrývá v Srbsku a že by ho vláda mohla zadržet, kdyby chtěla.

Stejného názoru je evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn, podle něhož musí jednat celá srbská administrativa, včetně tajných služeb a vojenských složek.

Bělehradští činitelé neustále tvrdí, že o místě pobytu Mladiče nic netuší. Ministr zahraničí SČH Vuk Drašković nicméně ve čtvrtek vyjádřil názor, že srbské tajné síly vědí, kde se Mladić skrývá, ale nezadržely ho, protože někteří členové bezpečnostních složek jsou mu loajální. "Pátrání po Mladičovi nemůže být úspěšné, pokud třeba jen jediný člen pátracího týmu je jeho informátorem," řekl Drašković. Podle něho premiér Koštunica o místě Mladičova pobytu neví, ale zároveň nemá pod kontrolou zpravodajskou síť.

Evropská unie již dříve upozornila Bělehrad, že další kolo asociačních jednání plánované na 5. dubna se neuskuteční, nebude-li do té doby Mladić předán Haagu. O osudu jednání zřejmě rozhodne zpráva, kterou EU předloží Del Ponteová po svých nynějších jednáních v bosenské Republice srbské a v Bělehradě. Del Ponteová srbským politikům prý sdělila, že vše závisí na tom, jaká konkrétní opatření udělají v zájmu zatčení Mladiče a jeho vydání do Haagu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hon na Mladiče se možná chýlí ke konci

Ratko Mladič nebyl zatčen a je stále na útěku před spravedlností, sdělil ve středu mezinárodní soudní tribunál v Haagu. Popřel tak zprávy, že se bývalého...

Výběr článků

Načítám