Hlavní obsah

Správci posunuli hodiny posledního soudu. Do půlnoci zbývá 100 vteřin

Aktualizováno

Podle správců symbolických hodin posledního soudu (Doomsday Clock) se svět v uplynulém roce opět lehce přiblížil k riziku absolutní zkázy. Skupina vědců a dalších osobností ve čtvrtek oznámila posunutí ručičky o dalších 20 vteřin dopředu, do půlnoci tak na hodinách zbývá už jen 100 vteřin. Zhoršenou prognózu zdůvodnili jaderným zbrojením, neschopností čelit klimatickým změnám a šířením digitálních dezinformací, informoval zpravodajský web BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci posunuli ručičky na hodinách posledního souduVideo: Reuters

 
Článek

Už loňský posun na dvě minuty do půlnoci, která symbolizuje konec světa, znamenal nejpesimističtější posudek od roku 1953. Tehdy vyvolávaly obavy první testy vodíkových pum a vyhrocená fáze studené války mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Před rokem se zase odstup od půlnoci snižoval kvůli severokorejským jaderným testům a „neschopnosti (amerického) prezidenta (Donalda) Trumpa a dalších světových vůdců postavit se trvající hrozbě jaderné války a klimatických změn”.

Pomyslný odpočet k apokalypse, který vznikl v roce 1947, je projektem odborného časopisu Bulletin amerických jaderných vědců (BAS). O každoroční aktualizaci polohy minutové ručičky rozhodují v posledních letech kromě odborníků na fyziku také ekologové a více než desítka nositelů Nobelových cen.

Konec světa je nejblíž od roku 1953, ukazují apokalyptické hodiny. Přeřídil je i Trump

Amerika

Předsedkyně BAS Rachel Bronsonová ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Washingtonu řekla, že závažnost globálních hrozeb narůstá. Svět podle ní ohrožují silní lídři, kteří „očerňují a odhazují nejefektivnější metody pro zvládání komplikovaných výzev".

„Musíme jednat a pracovat společně," dodal bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který se rozhodování o novém stavu hodin posledního soudu rovněž účastnil. Podle dalšího ze členů panelu astrofyzika Roberta Rosnera znamená aktuální 100vteřinová lhůta „velmi špatné zprávy”. „To, co jsme říkali loni, je dnes znepokojivou realitou, neboť věci nespějí k lepšímu,” cituje vědce BBC.

Hodiny posledního soudu dál ukazují za tři minuty 12

Svět

Původním impulzem k založení hodin posledního soudu bylo znepokojení odborníků po použití prvních atomových bomb. Dnes kromě jaderného zbrojení osobnosti varovaly také před dezinformačními kampaněmi využívanými vládami s cílem zasévat nedůvěru vůči institucím či jiným zemím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám