Hlavní obsah

Španělsko uzákonilo sňatky homosexuálů i s adopcemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělsko přijalo ve čtvrtek zákon o sňatcích homosexuálních párů. Zaručuje jim stejná práva jako heterosexuálů, tedy i adopci dětí. Katolické Španělsko je třetí zemí v Evropě, kde podobný zákon platí.

Článek

Senát zákon odmítl, ale poslanci třistapadesátičlenné dolní komory španělského parlamentu vládní návrh napodruhé prosadili. Pro hlasovalo 187 poslanců, proti bylo 147.

V převážně katolické zemi vyvolal návrh tohoto zákona ostrý odpor konzervativních zákonodárců a církve. V minulých týdnech proti němu v ulicích protestovaly statisíce lidí a římskokatolické španělské Fórum pro rodinu v předvečer hlasování oznámilo, že shromáždilo 600 000 podpisů proti jeho přijetí. Fórum pro rodinu také taky tlačilo na uspořádání referenda o zákonu a apelovalo na konservativní zákonodárce, aby zákon prohlásili za neústavní.

Na pět tisíc homosexuálních párů chce ve Španělsku uzavřít sňatek. V zemi žijí asi čtyři milióny gayů a lesbiček.

Usnadněny byly i rozvody

Španělsko se tak stalo po Nizozemsku a Belgii třetí zemí v Evropě, která legalizovala homosexuální sňatky. Různé podoby právních norem o soužití homosexuálních dvojic má už ale přes deset evropských zemí. V ČR norma upravující registrované partnerství osob téhož pohlaví dosud neexistuje.

V noci na pátek poslanci velkou většinou 318 hlasů schválili definitivní podobu zákona usnadňující rozvod. Žádosti o rozvod tak již nemusí předcházet období separace manželů a při podání žádosti  o rozvod není zapotřebí uvádět důvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám