Hlavní obsah

Španělsko umožní sňatky homosexuálních dvojic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělský parlament ve čtvrtek schválil reformu občanského zákoníků, která umožní uzavírání sňatků mezi osobami stejného pohlaví. Homosexuální páry budou mít stejná práva jako heterosexuální, včetně možnosti adoptovat děti.

Článek

Reforma prošla Sněmovnou poměrem 183 hlasy ke 136, šest poslanců se hlasování zdrželo. V platnost by měla stoupit v následujících měsících, podle odborníků ještě před začátkem léta.

Reformu musí schválit ještě Senát. Nepředpokládá se ale, že by ji zamítl. V dokumentu jsou mimo jiné vyměněna slova označující sňatky párů: "muž a žena" - ty nahradí "partneři".

Dnešní revoluční krok v tradičně katolické zemi umožnili poslanci levicových stran: vládních socialistů (PSOE), nezávislé katalánské levice (ERC), Sjednocené levice (IU) a zelených za Kanárskou koalici (CC). Naopak pravice byla proti.

Španělsko se stává teprve třetí zemí světa, která přistupuje z hlediska práva na sňatek stejně jak k homosexuálním, tak k heterosexuálním párům. Podobné zákony již platí v Nizozemsku a Belgii. Jen Amsterdam přitom nyní umožňuje párům stejného pohlaví adoptovat děti.

Kritika hlavních církví

Španělskou reformu napadá ostře tamní katolická církev. Proti jejímu přijetí se vyslovil před svým zvolením i současný papež Benedikt XVI. Své NE změnám ale vyjádřili i zástupci tamních židovských, pravoslavných a islámských komunit. Podle jejich mínění jde o "krok porušující tradice" a "poškozující vývoj společnosti". Petici proti reformě podepsalo v uplynulých měsících 1,5 miliónu občanů.

Homosexualita byla v zemi zcela zakázána během totalitárního režimu generála Franciska Franka, a to v letech 1939-1975.

Anketa

Podpořili byste zákon dávající homosexuálním párům stejná práva jako heterosexuálním?
Ano, zcela
50,3 %
Ano, ale bez adopcí dětí
15,8 %
Ne
32,5 %
ještě jsem o tom neuvažoval/a
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 946 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám