Hlavní obsah

Soud potvrdil smrt pro odstřelovače

– VIRGINIA BEACH

Soud v americkém Virginia Beach včera odsoudil k smrti Johna Muhammada (43), který v roce 2002 postřílel se svým mladším komplicem Johnem Leem Malvoem v oblasti hlavního města Washingtonu deset lidí.

Foto: Ensemble Inégal (archiv)

Ensemble Inégal - česká hvězda na evropském nebi staré hudby, která 4. října vystoupí na MHF F. L. Věka.

Článek

Soudce LeRoy Millette tak potvrdil návrh absolutního trestu, na němž se loni v listopadu shodla porota ve Virginia Beach. Jako datum popravy určil 14. říjen. Termín však může být na základě případných odvolání odložen. Soudce svůj verdikt odůvodnil tím, že Muhammad jednal zcela promyšleně a úmyslně.

Odmítl argumenty obhajoby s tím, že spočívají na matení a emocionálnosti, a nikoli na faktech a zákonu. Muhammad nadále veškerá obvinění odmítá jako zcela nepodložená.

Již loni v listopadu byl Muhammad uznán vinným ve všech čtyřech bodech obžaloby: z vraždy, šíření terorismu, ze spiknutí a z nepovoleného vlastnictví a užití střelné zbraně.

Obžaloba se týkala jen jedné z deseti vražd - zastřelení Deana Harolda Myerse 9. října 2002 u benzínové pumpy Manassasu ve Virgínii. Muhammad spolu s komplicem Leem Malvoem zastřelili 10 lidí kolem Washingtonu a další tři mimo tuto oblast.

Jejich řádění vyvolávalo mezi obyvateli washingtonského regionu po týdny strach a paniku, které trvaly až do zatčení Muhammada a Malvoa předloni 24. října. Stání s Malvoem, jemuž bylo v době vražd 17 let, se má konat dnes ve městě Chesapeake. Soudce rozhodne, zda potvrdí porotou vynesený doživotní trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám