Hlavní obsah

Sonda mířící k Plutu potkala Jupiter

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda New Horizons na své dlouhé cestě k trpasličí planetě Pluto a tělesům Kuiperova pásu se v těchto dnech blíží k planetě Jupiter. Období studia této planety potrvá až do konce února.

Článek

New Horizons se podíval na Jupiter již v září minulého roku. Od té doby byla sonda v úsporném režimu a na obra sluneční soustavy se znovu zaměřila vysokorozlišovací kamera  osmého ledna letošního roku ze vzdálenosti 81 miliónů km.

Kolem Jupiteru proletí 28. února ráno ve vzdálenosti 2,3 miliónu km. Tento manévr má tři hlavní cíle. Jednak je to výzkum Jupiteru, jednak se provede kalibrace vědeckých přístrojů a především Jupiter dodá svou gravitací potřebnou rychlost k další cestě. Hlavním cílem sondy je výzkum trpasličí planety Pluto a dvou vybraných těles Kuiperova pásu. K Plutu dorazí New Horizons v červenci 2015.

Výzkum Jupitera

Jupiter má být sondou pozorován od ledna až do června celkem asi tisíckrát. New Horizons se má zaměřit především na atmosféru a magnetosféru planety. Snímkovány budou podrobně rovněž největší měsíce Io, Europa, Ganymédes a Callisto.  Veškerá data budou nejdříve ukládána na disk sondy a teprve poté postupně odeslána na Zemi. New Horizons bude na dlouhou dobu poslední kosmickou sondou, která spatří Jupiter zblízka. Další bude sonda Juno až v roce 2016.

Především v posledních měsících je atmosféra Jupiteru pro vědce nesmírně zajímavá. Kromě velké rudé skvrny, která je stálým atmosférickým úkazem, se objevil i tzv. rudý junior. Tato menší atmosférická bouře je stará jen několik let a obě bouře se navzájem ovlivňují

Americká sonda New Horizons byla vypuštěna 19. ledna 2006 a jejím úkolem je výzkum Pluta a několika těles Kuiperova pásu planetek. Sonda již pořídila také první  fotografie Pluta, zatím se však jeví tato trpasličí planeta jen jako bodový vzdálený zdroj bez dalších detialů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám