Hlavní obsah

Smrt vicepremiéra ohrožuje křehké příměří v Súdánu

– CHARTÚM

Súdánské úřady v pondělí potvrdily smrt vicepremiéra a někdejšího vůdce jihosúdánských povstalců Johna Garanga (66). Zabil se při havárii vrtulníku, kterým se o víkendu vracel do vlasti ze sousední Ugandy. Jeho skon může ohrozit křehké příměří v zemi.

Článek

Garang zahynul spolu s dalšími 12 lidmi na palubě při pádu helikoptéry, potvrdily dnes súdánské úřady. Osud politika se stal v neděli večer předmětem mnoha protichůdných informací.

Súdánská televize střídavě informovala, že letadlo s Garangem se pohřešuje, a poté zase, že se stroji podařilo bezpečně přistát a politik je živ a zdráv. Tvrdili to i představitelé Súdánské lidové osvobozenecké armády (SPLA), kterou Garang dříve vedl.

SPLA po incidentu přislíbila, že bude pokračovat v mírových jednáních. Nicméně incident nezávisle prošetří. Prozatím vyzvala stoupence zesnulého vicepremiéra ke klidu s tím, že "nemají vinit nikoho z nehody".

Podle svědků ale již násilnosti vypukly, a to ve městě Malakal, odkud se ozývala nad ránem střelba.   

Vleklá jednání o míru

Garang složil vicepremiérskou přísahu teprve na začátku července. Členem exekutivy se stal po dlouhém boji proti vládě. Jeho jmenování bylo považováno za znamení, že se Súdán pozvolna vydává na mírovou cestu z mnohaletého válečného konfliktu.

Dlouhá a krvavá válka mezi chartúmskou islámskou vládou a Garangovými křesťanskými a animistickými povstalci ze SPLA skončila v lednu, kdy byly podepsány mírové dohody.

V nich se obě znesvářené strany dohodly na podílu na vládě i na sdílení nerostného bohatství v zemi. Po šestiletém přechodném období budou moci státy na jihu Súdánu hlasovat v referendu o nezávislosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám