Hlavní obsah

Smrt novinářky zastřelené při izraelské razii odsoudila Rada bezpečnosti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) odsoudila v pátek zabití reportérky televize Al-Džazíra Širín abú Aklahové, která byla ve středu zastřelena při práci na reportáži o izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu. Současně také vyzvala k okamžitému, transparentnímu a nestrannému vyšetření úmrtí novinářky, uvedla agentura AFP.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Širín abú Aklahová

Článek

Stanovisko schválilo všech 15 členů RB OSN, a to včetně Číny a Ruska. Jednání o znění textu byla podle diplomatických zdrojů obtížná. Kvůli požadavkům Pekingu a Moskvy byla odstraněna pasáž, která zdůrazňovala význam svobodných médií a ochrany novinářů pracujících v oblastech, kde zuří konflikty.

RB OSN vyzvala k „okamžitému, podrobnému, transparentnímu a nestrannému” vyšetření úmrtí novinářky. Podle palestinských úřadů byla Aklahová zabita střelbou izraelské armády. Izrael tvrdí, že reportérky zahynula při přestřelce mezi Izraelci a Palestinci.

Izraelští policisté napadli dav Palestinců nesoucích rakev zastřelené novinářky

Blízký a Střední východ

Pátečního pohřbu v Jeruzalémě se zúčastnily tisíce Palestinců. Smuteční průvod Palestinců, který byl jedním z největších za posledních 20 let, vyšel z východního Jeruzaléma. Účastníci skandovali hesla na podporu samostatného palestinského státu a střetli se s izraelskou policií. Videozáznam incidentu ukazuje, jak izraelští policisté napadli účastníky průvodu, včetně nosičů  rakve, která v jednu chvíli spadla. Podle izraelské policie reagovali na házení kamení ze strany účastníků pohřbu. Izrael okupuje východní část Jeruzaléma od roku 1967 v rozporu s mezinárodním právem.

Znepokojení z její smrti vyjádřila řada států, včetně USA a EU. Bílý dům záběry ukazující, jak izraelští policisté napadají palestinské nosiče rakve, označil v pátek za znepokojivé.

Při izraelské razii na Západním břehu zastřelili novinářku Al-Džazíry

Zahraniční

Jednapadesátiletá Aklahová se narodila v Jeruzalémě a pro Al-Džazíru začala pracovat v roce 1997. Pravidelně přinášela reportáže z Izraele, Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy a pro miliony arabských televizních diváků byla známou tváří. Ve středu byla střelena do hlavy, když pracovala na reportáži o izraelské razii v Džanínu. Měla na sobě vestu s viditelným nápisem Press.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Širín abú Aklahová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám