Hlavní obsah

Smrt doma usnadní v Belgii souprava pro eutanazii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Smrtelná dávka jednoho léku a smrtelná dávka druhého v záloze, injekce, jehly, kapačka, škrtidlo. Všechno pěkně pohromadě i s návodem na eutanazii v domácích podmínkách nabízí "zvláštní souprava", dostupná na požádání během 24 hodin ve 240 belgických lékárnách. Samozřejmě, pouze pro lékaře.

Článek

Belgie, kde se většina obyvatelstva hlásí ke katolické víře, legalizovala pro výjimečné případy právo na sebevraždu za pomoci lékaře jako druhá země na světě, měsíc po Nizozemsku. Zákon vstoupil v platnost v září 2002. Za prvních 15 měsíců úřední komise zaznamenala 259 případů eutanazie. Tři pětiny eutanazií se odehrály v nemocnicích a v domovech důchodců, 41 procent pacientů zemřelo doma.

Právě zde rodinní lékaři občas narazili na potíže, když se snažili vyhovět přání nevyléčitelně trpících nemocných; lékárníci prostě neměli potřebné prostředky na skladě a objednávka vázla.

"Někteří pacienti se dostali do neúnosné situace. Nemohou přeci čekat jen proto, že si vybrali zemřít doma, a ne v nemocnici," míní Paul Perdieus, poradce řetězce lékáren Multipharma, který "zvláštní soupravou" vychází vstříc doporučení úřední komise i stížnostem všeobecných lékařů, hlavně z Flander, kde se čtyři pětiny z belgických eutanazií odehrály.

Souprava obsahuje dávku silného hypnotika Penthotal běžně užívaného při anestézii, a to tak masivní, že by podle expertů měla v 90 procentech případů zajistit rychlou smrt. Pokud by první injekce nestačila, v záloze je další anestetikum Norcuson, které se v nemocnicích používá k svalovému a nervovému umrtvení. V soupravě má posloužit "jako záchranný prostředek pro případ, že by bylo nutné dokončit akt eutanazie v druhé etapě", jak vysvětlil poradce.

A ministerstvo zdravotnictví ujistilo, že vše okolo "zvláštní soupravy" se úzkostlivě drží zákona; léky jsou registrované, objednávka se pečlivě eviduje, striktně podle předpisů pro omamné látky. Ovšem, cenu soupravy, 45 eur (asi 1350 Kč), zdravotní pojišťovny neproplácejí, účet hradí příbuzní zesnulého. Pro srovnání, vytržení zubu u belgického dentisty přijde na 50 eur (asi 1,5 tis. Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám