Hlavní obsah

Slyšení inspektorů významný posun nepřineslo

NEW YORK

Ani páteční slyšení šéfa zbrojních inspektorů Hanse Blixe a ředitele Mezinárodní atomové agentury Muhammada Baradeje nepřineslo posun v postoji členských států k Iráku. Pro ukončení inspekcí je stále jen velká Británie a Spojené státy, pro pokračování se vyslovilo kromě západoevropských států i Rusko a Čína.

Foto: Pavla Boháčová

Kvůli velké vodě zažívali krušné chvíle v noci ze soboty na neděli obyvatelé Hracholusek, Touškova, Kozolup, Křimic a Radčic.

Článek

Šéf inspektorů Blix své vystoupení zahájil prohlášením, že Irák vlastní zbraně, které jsou v rozporu s rezolucemi OSN, avšak přímé důkazy dosud nebyly nalezeny. Bagdád plně nedoložil zničení svých biologických a chemických zbraní a vlastní rakety dlouhého doletu, řekl šéf zbrojních inspektorů OSN Hans Blix ve své zprávě o inspekcích v Iráku. Zbrojní inspekce však účinně pomáhají k vyjasnění mezer ohledně irácké výzbroje, řekl Blix.

Inspektoři v Iráku působí již 11 týdnů a podle informací Blixe zkontrolovali přes 300 objektů, kde odebrali na 200 chemických a 100 biologických vzorků. Blix řekl, že Bagdád až na prezidentské paláce a soukromé domy nebrání týmům vstupovat do prověřovaných míst, nicméně se snaží zabránit inspektorům v přístupu k mnohým informačním zdrojům. Inspektoři podle Blixe získali dobré vědomosti ohledně průmyslové a technické struktury Iráku.

Bush: Husajn bude odzbrojen tak nebo onak

Irácký vůdce Saddám Hussajn bude odzbrojen tak či onak, prohlásil americký prezident George Bush. V projevu ve washingtonském sídle FBI zdůraznil, že boj proti terorismu se stejně jako odzbrojení Iráku týká také zničení teroristické organizace Al-Kajda.

Spojené státy trvají na svém postoji, že Irák buď věrohodným způsobem prokáže likvidaci všech svých zbraní hromadného ničení, anebo bude odzbrojen při vojenské akci pod americkou taktovkou. "Saddám Husajn představuje nebezpečí, a proto musí být odzbrojen tak či onak," zopakoval Bush v sídle FBI. "Naše válka proti terorismu by nás měla přivést k pochopení, že terorismus je širší než jen jediná mezinárodní síť, že tyto sítě jsou propojené a v některých případech mají vazby na režimy vedené diktátorskými vyděděnci. To je problém Iráku," dodal Bush. Zopakoval přitom své přesvědčení, že Saddám Husajn a jeho režim vlastní zakázané zbraně hromadného ničení a lže celému světu.

Azíz: pro spolupráci uděláme cokoliv

"Spolupracujeme s inspektory, abychom se dobrali pravdy," prohlásil místopředseda irácké vlády Tárik Azíz na tiskové konferenci v Římě poté, co se dnes setkal s papežem Janem Pavlem II. "Uděláme všechno, co je v našich silách, abychom dokázali pravdu o neexistenci zbraní hromadného ničení v Iráku a pro spolupráci se zbrojními inspektory," dodal.

Zopakoval, že jeho země nemá žádné vztahy s teroristickými skupinami, a varoval Evropu, aby se nepřipojovala ke Spojeným státům ve válce, protože takový krok by byl považován za křížovou výpravu proti Arabům a muslimům.

Nikdo neví, co se stalo s antraxem

Bagdád dosud neposkytl dokumenty, které by vyjasnily osud mnohých zakázaných zbraní evidovaných během předchozích inspekcí v 90. letech. "Nemůžeme určit, zda tyto zbraně existují či nikoli," řekl Blix s tím, že nikdo neví, co se stalo s antraxem, plynem VX a raketami dlouhého doletu.

Nicméně nákladní vozy parkující u továren na výrobu zbraní nejsou ještě žádným důkazem, zdůraznil Blix v jasné narážce na důkazy USA ohledně iráckých zbraní, které v radě bezpečnosti před týdnem prezentoval americký ministr zahraničí Colin Powell.

Rozhovory inspektorům pomohly

Blix si pochválil, že Irák přislíbil poskytnout aktuální seznam lidí spojených s dřívějšími jadernými programy. Rezoluce číslo 1441 z loňského listopadu dala inspektorům pravomoc provádět soukromé rozhovory s vědci. Zatím jich proběhlo několik v Bagdádu a podle Blixe byly inspektorům nápomocné v jejich pátrání. Blix dále oznámil, že Irák má rakety As- Sumúd, které překračují dolet 150 kilometrů povolený OSN.

Baradej chce více inspektorů

Ani tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii neobjevil důkaz žádné zakázané aktivity. Odborníci z MAAE postoupili z průzkumné k vyšetřovací fázi, prohlásil v RB OSN ředitel MAAE Muhammad Baradej. Týmu se dosud podařilo udělat čtyři soukromé rozhovory s vědci a posbírat množství vzorků vody, sedimentů a vegetace, jejichž rozbor odhalí případné jaderné aktivity.

Baradej řekl, že chce rozšířit řady inspektorů pracujících v Iráku a rozšířit monitorovací akce. Baradej prohlásil, že Husajnova dnešní rezoluce zakazující výrobu zbraní hromadného ničení v Iráku je signálem, že Irák je ochoten jít cestou splnění požadavků mezinárodního společenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám