Hlavní obsah

Slovenští lékaři končí s ostrou stávkou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští lékaři v pátek ukončí ostrou stávku a přechází do stávkové pohotovosti. Mzdy zdravotníků v osmi fakultních nemocnicích stoupnou letos o dvacet procent. Vyplývá to z kolektivní smlouvy, kterou ve čtvrtek uzavřela Asociace fakultních nemocnic a Slovenský odborový svaz pracovníků ve zdravotnictví.

Článek

Jak po jednání uvedl ministr zdravotnictví Rudolf Zajac od prvního května se mzdy zdravotníků zvýší o deset procent a od prvního prosince o dalších deset procent.

"Mohli bychom stávkovat až do červnových voleb, ale nechceme dlouhodobě udržovat pacienty v nejistotě. Nemůžeme také chtít, aby sestřičky, které žijí od výplaty k výplatě, byly tak dlouho bez mzdy," řekl ve středu Právu předseda lékařských odborů Marian Kollár. 

Připustil ale další zostření stávky tím způsobem, že od druhého května nenastoupí do pohotovostních služeb."Služby si bude muset zařídit zaměstnavatel," " sdělil Kollár.

Pacienti protest chápali

Sestřička z nemocnice v bratislavské čtvrti Ružinov Právu řekla, že cítí podporu pacientů. "Podepisují se nám pod petici, v níž žádáme splnění našich požadavků. Ještě jsem se nesetkala s negativní reakcí," řekla. Zdravotníci chodí v průběhu stávky řádně do práce, ale nedostávají mzdu. "Ošetřujeme pouze naléhavé případy a pacienty, kteří byli objednáni na zákrok ještě před stávkou," dodala.

Lékaři a ostatní pracovníci zdravotnictví vyjádřili zklamání, že jejich požadavky se odmítl zabývat parlament. "Vláda se s námi nebaví, tak jsme vkládali naději do parlamentu," uvedl Kollár na středečním shromáždění před budovou parlamentu v Bratislavě. Parlament na své poslední schůzi před červnovými volbami přijal dnes pouze usnesení, že ministr zdravotnictví Rudolf Zajac bude informovat o možnosti řešení současné situace. "K takové zprávě však nebude ani rozprava.

Stávkuje 21 nemocnic z celého Slovenska

Pravděpodobně navrhneme konání mimořádné schůze parlamentu, která se bude zbývat situací ve zdravotnictví, nebo přímo návrhem na odvolání ministra Zajace," uvedla předsedkyně opozičního Svobodného fóra Zuzana Martináková, která přišla osobně podpořit zdravotníky.

V současnosti stávkuje přibližně šest tisíc zdravotníků ve 21 nemocnicích po celém Slovensku. Stávku zahájili 6. dubna zaměstnanci bratislavské Fakultní nemocnice a postupně s k nim přidali zaměstnanci dalších nemocnic po celém Slovensku.

Zdravotníci žádají zvýšení mezd o 25 procent, dofinancování zdravotnictví a zastavení transformace zdravotnických zařízení na akciové společnosti. Vláda tvrdí, že do stávky nemůže zasahovat, protože se jedná o spor mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.

Reklama

Související články

Slovenští a polští zdravotníci stávkují

Většina polských lékařů a zdravotních sester v pátek stávkuje. Přijímají jen akutní případy, plánované zákroky byly přeloženy na jiné termíny. Na Slovensku...

Slovenští lékaři už dvanáct dnů stávkují

Asi šest tisíc slovenských lékařů a dalších zdravotnických pracovníků pokračuje ve stávce. Se žádostí o splnění svých požadavků se chtějí nově obrátit...

Výběr článků

Načítám