Hlavní obsah

Slovenský soud zakázal segregaci romských dětí ve škole

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Odvolací soud v Prešově definitivně potvrdil, že romské děti musí sedět ve školních třídách spolu s ostatními dětmi. Rozsudek se týká především základní školy v Šarišských Michaľanech na východě země, kde vytvořili třídy, které navštěvují pouze Romové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Děti z romských osad už nebudou mít vlastní třídy. Ilustrační foto.

Článek

Soud označil romské třídy za diskriminaci a škole nakázal vytvořit třídy smíšené. Sjednat nápravu musí od začátku příštího školního roku. Základní školu v Šarišských Michaľanech navštěvuje 425 dětí, z nichž 267 žije v romské osadě u obce Ostrovany. Rozsudek soudu bude mít dopad také na další slovenské školy, v nichž je vytváření romských tříd běžnou praxí.

Vedení školy v Šarišských Michaľanech obhajovalo romské třídy tím, že je nevytvářejí na etnickém základě, ale kvůli sociálně nevýhodnému prostředí, v němž některé děti vyrůstají. Škola upozornila, že děti z romských osad často nemají základní hygienické návyky, neumí dobře slovensky a nestačí držet krok s ostatními žáky.

Ředitel Jaroslav Valaštiak má obavy, že rodiče z bezproblémových rodin odhlásí své děti ze školy. V případě vytvoření smíšených tříd totiž vznikne poměr jedna ku dvěma v neprospěch dětí z bezproblémových rodin. „Šest dětí z bezproblémových rodin a dvanáct žáků ze znevýhodněného prostředí. Co nám to udělá se vzděláváním národa?“ klade si otázku ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám