Hlavní obsah

Slovenské referendum o homosexuálech neplatí, přišlo málo lidí

– BRATISLAVA • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Slovenské referendum o ochraně rodiny je neplatné. Pro portál Deníku N to uvedl člen ústřední referendové komise Martin Poliačik. Účast byla podle něho hluboko pod 50 procenty.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Referendum o rodině na Slovensku

Článek

Nadpoloviční účast voličů je podmínkou platnosti hlasování. „Referendum zkrachovalo na nízké účasti,“ uvedl Poliačik s odvoláním se na informace z jednotlivých regionů. Účast byla 21,3 procenta.

Podle očekávání byl vyšší zájem o lidové hlasování na vesnici, než ve městech. „Referendum jsem vynechal, protože ho považuji za zbytečné,“ řekl Novinkám Ján Šesták z Bratislavy. „Jsou to vyhozené peníze. Slyšel jsem, že to stojí přes šest miliónů eur,“ dodal.

V mrazivém počasí se Jana Beňová ze Senice vydala na procházku s dětmi. „Domnívám se, že otázky kladené v referendu jsou už vyřešeny v ústavě, tudíž je hlasování nesmyslné. Mám jiné starosti, než abych se zúčastňovala nesmyslného referenda,“ uvedla.

Homosexuál Luboš z Nitry se hlasování nezúčastnil, aby svou účastí nepřispěl k platnosti hlasování. „Je zřejmé, že referenda se zúčastňují především lidé, kteří jsou za klasickou rodinu. Podle mě však hlasování porušuje lidská práva,“ konstatoval.

Otázky referenda:
1. Souhlasíte s tím, aby se manželstvím nemohlo nazývat žádné jiné soužití osob kromě svazku mezi jedním mužem a jednou ženou?
2. Souhlasíte s tím, aby párům nebo skupinám osob stejného pohlaví nebylo umožněno osvojení (adopce) dětí a jejich následná výchova?
3. Souhlasíte s tím, aby školy nemohly vyžadovat účast dětí na vyučování v oblasti sexuálního chování nebo eutanazie, pokud jejich rodiče nebo děti samotné nesouhlasí s obsahem vyučování?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám