Hlavní obsah

Slovenská prokuratura chce zákazat ultranacionální stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka v pondělí požádal nejvyšší soud, aby zakázal ultranacionalistickou Slovenskou pospolitost - Národní stranu (SP). Proti jejím pochodům v Modre a v Přešově o víkednu opakovaně zasáhla policie. Zadržela i vedoucího strany Mariána Kotlebu. Záhy ho propustila, ale dvě členky organizace, jež rozdávaly kolemjdoucím letáky, jsou stíhány kvůli propagaci nezákonné ideologie.

Článek

"Důvodem je skutečnost, že (SP) svými stanovami, programem a činností na území Slovenské republiky porušuje Ústavu Slovenské republiky, zákony, ale i mezinárodní smlouvy," sdělila mluvčí prokuratury Jana Tökölyová, která ovšem stranu nestíhá kvůli víkendovým střetům, o zákaz SP požádalo již v létě občanské sdružení Lidé proti rasismu.

Strana, jejíž členové pochodují slovenskými městy v tmavých stejnokrojích, se hlásí k myšlenkám prezidenta válečného státu Jozefa Tisa a státním svátkem chce vyhlásit 14. březen - výročí vzniku válečného Slovenského státu.

Strana hodlá prosadit rovněž založení polovojenských jednotek Národní stráž. Chce zrušit demokracii a chce nastolit "stavovský stát". Ve svém programu tvrdí, že úhlavními nepřáteli jsou liberálové, sionisté a svobodní zednáři. Homosexualitu strana považuje za "úchylku". Žádá jednostranné zavedení vízové povinnosti pro občany Izraele, USA a Maďarska a vystoupení Slovenska ze "zhoubných organizací", jako jsou Evropská unie a NATO. OSN považuje za "spolek parazitů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám