Hlavní obsah

Slovák má na balkóně mrtvolu pilota z druhé světové války

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Fanda na historická letadla Robert Melicher ze slovenské obce Zvolenská Slatina má na balkóně v igelitové tašce pozůstatky německého pilota z druhé světové války. Části letadla i pozůstatky pilota našel v lese na místě, kde se německá stíhačka v roce 1944 zřítila.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.1.2017 Zlatý Ámos Moravskoslezského kraje byl zvolen Michal Zajícček, ZŠ Stibořice, okres Opava.

Článek

Jak informovala televize Markíza pamětníci věděli, že před 60 lety se v těchto místech zřítila německá stíhačka, ale trosky doposud neobjevili. Našli je až před časem náhodou lesníci při těžbě dřeva.

"Neznámí lidé začali vrak letadla rozebírat. Odnesli si dva kulomety, motor letadla a části těla pilota rozházeli po okolí. Proto jsem se rozhodl pozůstatky posbírat," uvedl Melicher. Už třetí týden je má v igelitové tašce na svém balkóně.

"Lebka tam nebyla, protože se pravděpodobně roztříštila při nárazu o palubní desku. Někdo také odnesl identifikační známku, kterou měl pilot na krku, takže určení jeho totožnosti bude složité," dodal.

Pracovníci společnosti starající se o německé hroby na Slovensku doufají, že se jim přesto podaří jméno zemřelého vypátrat. Pokud neuspějí, pozůstatky budou pohřbeny v hrobě s deskou neznámý voják.

Reklama

Výběr článků

Načítám