Hlavní obsah

Slovák, který kyselinou rozpouštěl svoje oběti, dostal doživotí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Člena zločineckého gangu zvaného "kyselináři" Jozefa Kákonyiho ve středu odsoudil slovenský Speciální soud k doživotnímu trestu. Další člen gangu Rastislav Šitta byl odsouzen k 25 letům vězení. Rozsudek ještě není pravomocný.

Článek

Další člen gangu, který asistoval při jedné v vražd, byl odsouzený ke 14 letům vězení. Proces probíhal za přísných bezpečnostních opatření v bratislavském Justičním paláci. Zločinecký gang má na svědomí několik vražd a stát připravil na daních o 170 miliónů korun. Vysloužil si přezdívku "kyselináři", protože své oběti rozpouštěl v kyselině sírové.

V letech 2000 až 2002 založili "kyselináři" síť 50 firem na Slovensku, v Česku, Chorvatsku a na Ukrajině, které mezi sebou fiktivně obchodovaly a vydělávaly na vrácení daně z přidané hodnoty od státu. Na vraždy došlo po sporech o rozdělení získaných peněz. Členové gangu se začali likvidovat mezi sebou. První padli za oběť tzv. bílí koně, které zastřelili a jejich těla rozpustili v kyselině sírové. Mezi oběťmi nechybí ani autor celého systému podvodů František Mikera.

Prokuratura nevylučuje, že by obětí kyselinářů mohlo být až dvacet. Vyšetřování případu trvalo tři roky a spis obsahuje 18 tisíc stránek, v kauze vystupovali dva utajení svědci. Obžalovaní se k vraždám nepřiznali a tvrdili, že kyselinu používali při čištění bazénů. V historii slovenské justice se jedná o první případ, kdy soud odsoudil vrahy, i když se těla obětí nikdy nenašla.

Reklama

Související témata:

Související články

Gang kyselinářů soudí Speciální soud

Za přísných bezpečnostních opatření začal v úterý Speciální soud v bratislavském Justičním paláci proces s údajným zločineckým gangem, který má svědomí...

Výběr článků

Načítám