Hlavní obsah

Sladký život Janukovyčovy pravé ruky: Luxus, alkohol a okultismus

Právo, vpl

Mocný muž byl donedávna na Ukrajině Viktor Pšonka (59). Seděl na postu generálního prokurátora, neboť byl Janukovyčovým blízkým přítelem a osobou požívající té nejvyšší důvěry hlavy státu. Dalo by se ovšem také říci, že to byl stran pití velký přítel všeho, co teče – trpěl těžkým alkoholismem, s nímž se zkoušel potýkat kuriózními metodami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům prokurátora PšonkyVideo: Reuters

 
Článek

V hojně vyzlacené soukromé obří vile generálního prokurátora nedaleko Kyjeva si pravidelně podávali dveře jak vymítač ďábla, tak zaříkávačka, informovala televize RTL s odvoláním na novináře, kteří o víkendu spolu s demonstranty do rezidence pronikli.

„V komplexu bylo několik zvláštních místností, kde se generální prokurátor pokoušel zbavovat se zla, jak sám říkal,“ citovala RTL jednoho z novinářů s tím, že v Pšonkově vile našli knihy, DVD, CD a kříže na zdech s tématem exorcismu.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Malba někdejšího generálního prokurátora a se sesazeným prezidentem Janukovičem

„Celá léta nám vládl psychopat,“ shrnul jeden z blogerů svůj výsledný dojem o vrchním žalobci, který při nástupu do úřadu v prosinci 2010 nepokrytě prohlásil, že jeho klíčovým posláním je udržet vládní moc.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Jeden z maskovaných odpůrců prezidenta Janukovyče ve vile bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonky

Pšonkova vila je po nedávném šoku veřejnosti ze 130hektarového areálu sídla sesazeného prezidenta u Kyjeva dalším otřesným pomníkem úrovně klíčových figur bývalého režimu.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Jeden ze salónků vily Viktora Pšonky

Do očí bijící velikášská okázalost se všudypřítomnými zlatými soškami, křišťálovými lustry, baldachýny, podlahami vykládanými drahými dřevinami a rádoby nóbl nábytkem vytváří naprosto bizarní kulisu.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Portrét bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonky v jeho vile nedaleko Kyjeva

Pšonka horší než Janukovič

Na každém kroku tu ze všeho trčí nepočítané peníze, mraky peněz: luxusní lázně, relikvie, ikony, starožitná Fabérgeho vejce, sbírky nožů a střelných zbraní. Generální prokurátor jako orientální místokrál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Janukovyčovo honosné sídlo na archivních záběrechVideo: Reuters

„Pokud jste si u záběrů z Janukovyčova domu říkali, že ten člověk nemá ani sebemenší špetku vkusu, tak Pšonka ho ještě překonal,“ uzavřela RTL.

Po bývalém generálním prokurátorovi ukrajinské úřady pátrají zatím podobně neúspěšně, jako po svrženém prezidentovi nebo exministru vnitra Vitaliji Zacharčenkovi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám