Hlavní obsah

Skončil za mřížemi, protože si v tramvaji sedl na místo po pachateli znásilnění

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Neuvěřitelná shoda okolností zapříčinila, že sedmnáctiletý mladík z Karlových Varů šel do vězení za znásilnění, kterého se dopustil jiný muž, jenž v Praze 6 znásilnil další dvě ženy. Mladík mu byl podobný a v jeho neprospěch svědčily pachové stopy, které nabral na sedadle v tramvaji. Na stejném místě totiž seděl hodinu před ním pravý pachatel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Stačilo si sednout na sedadlo po pachateli znásilnění a nevinný člověk skončil za mřížemi.

Článek

Zapeklitý případ se podařilo po chybách soudu rozmotat až pražským kriminalistům, kteří usvědčili skutečného násilníka, nyní už odsouzeného šestadvacetiletého Marka Slívu. To už ale měl nevinný mladík za sebou měsíce za mřížemi.

Bydlel v bunkru

Vše začalo v prosinci roku 2011, kdy kriminalisté vyšetřovali znásilnění ženy na Střížkově. Pachatel ji přepadl v půl druhé v noci, v parku ji znásilnil, zbil a ukradl jí osobní věci, notebook a maso na svíčkovou. Právo o případu tehdy informovalo. [celá zpráva]

„Přestože jsme měli identikit, nedařilo se nám ho najít. Až po půl roce testy DNA ze spermatu odhalily jeho totožnost, protože byl v evidenci za loupež, kterou spáchal v Praze 4. Za ni měl nastoupit do výkonu trestu,“ řekl Právu kriminalista z mravnostního oddělení Prahy 9.

„I když jsme znali jeho totožnost, pomohl nám ho najít až člověk, který Slívu občas zaměstnával jako dělníka,“ dodal kriminalista. Policisté nakonec vypátrali Slívu i jeho zvláštní bunkr, sestavený z gauče a dek, na poli v Ruzyni, kde přebýval. Muž žil s rodiči dlouho na Slovensku, z čehož mu zůstal přízvuk.

V Praze bydlel pod improvizovaným přístřeškem, kde měl několik mobilních telefonů, porno časopisy, a když si ještě myslel, že se o něj policisté zajímají kvůli loupeži, řekl jim, že navštěvuje i nevěstince.

„V tu dobu už jsme pátrali po podobných skutcích. A skutečně jsme odhalili další dvě znásilnění s podobnými znaky. Tedy pachatel měl nůž, byl silný, ženy bil, měl přízvuk, útočil vždy v noci, znásilnil je a poté oloupil o vše, co u sebe měly. K takovému znásilnění mladé ženy došlo na konci července 2011 v Patočkově ulici a o 14 dní později u konečné zastávky Bílá Hora v Praze 6,“ popsal průběh pátrání kriminalista.

Tragický omyl oběti

Právě žena, kterou muž znásilnil na konečné, o týden později přivolala policii do tramvaje, kterou cestovala, a tvrdila, že tam viděla muže, jenž ji přepadl. Muž byl zadržen a později dokonce odsouzen, i když znalci se pochybnostmi netajili. Svědectví ženy a přenesený pach ze sedadla však nakonec rozhodly.

„Policisté na místě odebrali pachové vzorky, které se shodovaly s těmi zajištěnými na poškozené po znásilnění. I když genetici tento důkaz částečně vyvrátili, protože ostatní stopy neseděly, soud v Karlových Varech, kde měl teprve sedmnáctiletý mladík trvalé bydliště, k tomu nepřihlédl. Důležité bylo, že ho poškozená označila, takže ho odsoudil,“ vypráví kriminalista nešťastný příběh muže, jehož na svobodu dostala až důkladná práce policie.

Spravedlnosti neunikl

Testy DNA nakonec Marka Slívu bez pochyb usvědčily. Přestože vinu sám stále popírá, soud ho poslal na osm let do vězení. Pod tíhou nových skutečností byl letos 21. září také neprávem uvězněný mladík konečně propuštěn.

„Obviněný i u soudu stále držel agresívní postoj, zlý výraz a tvrdil, že na místech byl náhodou. I přestože byly jeho stopy zajištěny v pohlavních orgánech poškozených žen. Po vynesení rozsudku, ke kterému mu byla přidána navíc ústavní léčba ještě na dva roky po trestu, protože sexuolog ho označil za sexuálního devianta s násilnými sklony, se pachatel ještě odvolal k městskému soudu,“ dodal policista, který případ vyšetřoval.

Vzhledem k neotřesitelným důkazům má na osvobození podle kriminalisty mizivou šanci.

To však nepomůže ani sedmnáctiletému mladíkovi, který ke své smůle pracoval v okolí Prahy 6 též jako dělník a strávil měsíce ve vězení zcela neprávem, a už vůbec ne třem ženám, které Slíva brutálně znásilnil a okradl.

„Všechny poškozené trpí trvalými následky z hrůzného zážitku. Proto je pochopitelný i omyl jedné z nich při mylné identifikaci,“ doplnil muž z týmu, který násilníka dostal do vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám