Hlavní obsah

Škola odstranila z názvu jméno Rowlingové kvůli sporům o dvou pohlavích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chelmsford

Střední škola muzických umění Boswells v anglickém Chelmsfordu se rozhodla přidat k trendu takzvaného „rušení“ spisovatelky J. K. Rowlingové. Na základě četných žádostí od žáků a zaměstnanců přejmenovala jednu ze svých školních skupin, aby již nenesla jméno autorky ságy o Harrym Potterovi. Na vině jsou její údajně transfobní názory.

Foto: Profimedia.cz

J.K. Rowlingová

Článek

Umělecká škola disponuje šesti školními skupinami, takzvanými „houses” (koleje). Každá z nich nese jméno po slavném Britovi, který vynikl v některé z oblastí, které škola chce v žácích rozvíjet. Jedná se o integritu, emoční inteligenci, odvahu, vynalézavost, sebekázeň a statečnost.

Rowlingovou škola původně spojila s dovedností sebekázně, na základě podnětů od studentů a žáků její jméno ale nechala vymazat. V září ji nahradila bývalá běžkyně Kelly Holmesová.

Na veřejnost se informace dostala až teď, když o ní v úterý informoval deník Daily Mail.

Necitlivé výroky na adresu transsexuálů

Ve školním zpravodaji byly jako důvody uvedeny autorčiny názory na transsexuály. „Její názory na tuto problematiku nejsou v souladu s naším školním řádem a přesvědčením školy,” s dovětkem, že škola má být místem, kde lidé mohou svobodně být sami sebou.

Sacharinový reunion, píšou kritici pořadu o díle Rowlingové bez Rowlingové

Film

Žena, o které se říká, že naučila děti opět číst, je kritizována za údajně transfobní názory od června roku 2020, kdy na sociálních sítích článek nazvaný „Názor: Jak stvořit spravedlivější postcovidový svět pro lidi, kteří menstruují“.

Autorku zjevně pobavila použitá terminologie. „Lidé, kteří menstruují. Jsem si jistá, že bývalo slovo pro tyhle lidi: Pomozte mi. Wumben? Wimpund? Woomud?“ napsala do komentáře s narážkou na anglické slovo woman (žena).

Po vlně nesouhlasných reakcí dodala: „Pokud neexistuje pohlaví, pak neexistuje ani přitažlivost mezi osobami stejného pohlaví. Pokud neexistuje pohlaví, pak je prožívaná realita žen na celém světě vymazána. Znám a miluji transsexuály, ale vymazání pojmu pohlaví zbavuje mnohé z nich možnosti smysluplně diskutovat o svém životě. Říkat pravdu není nenávistné.”

Stopadesát intelektuálních osobností napříč ideologickým spektrem tehdy vyzvalo ve společném dopise k dodržování kultury svobodného myšlení.

Do Rowlingové si kvůli sexuálním menšinám rýpl další herec z Harryho Pottera

Koktejl

Řada herců z filmové ságy o kouzelníkovi s jizovu na čele se však od Rowlingové radši distancovala, někteří uživatelé sociálních sítích vyzývali ke spálení jejích knih, famfrpálové asociace v USA plánují kvůli jejím názorům dokonce přejmenovat sport, který autorka sama vymyslela. Spekuluje se také, že neochota uznat transženy jako skutečné ženy je také důvodem, proč Rowlingová nebyla pozvána na natáčení dokumentu k 20letému výročí Harryho Pottera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám