Hlavní obsah

Škodu na vypálené rezervaci chilské úřady zatím nevyčíslily

Právo, Alexandr Petrželka
SANTIAGO DE CHILE

Chilské úřady stále neznají konkrétní výši škody, kterou v únoru způsobil požárem český horolezec Jiří Šmiták v chilském národním parku Torres del Paine. Vysoká česká delegace po zhlédnutí místa tragédie ale přislíbila, že Česko by mohlo v každém případě v rámci mezistátní dohody pomoci při obnově přírodní rezervace.

Foto: Jiří Smutný

Cesta od Komenského na Starý hřbitov

Článek

"Kéž by pršelo tak silně jako dnes už před třemi týdny," citoval chilský list El Mercurio povzdech generálního sekretáře ministerstva zahraničí ČR Vladimíra Zavázala, který spolu s prvním náměstkem ministra financí Eduardem Janotou, velvyslancem Lubomírem Hladíkem a konzulem Štěpánem Zajacem o víkendu spáleniště na jihu Chile navštívili.

Jak se sami přesvědčili, u Laguny Azul v "bodě nula", kde požár z převrhnutých Šmitákových kamínek vznikl, díky úsilí šesti stovek hasičů, vojáků a dobrovolníků a za vydatného přispění deště už oheň dohořel.

Zanechal však za sebou 15,5 tisíce hektarů spáleniště, z toho 2,6 tisíce ha vzrostlého lesa. Zavázal listu řekl, že Praha o případné pomoci rozhodne podle závěrů šetření Conaf (chilské Národní správy lesů), satelitních snímků a dobrozdání chilských a českých odborníků.

Zatímco příjezd českých expertů (podle jiných zdrojů z brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity) se dá podle Zavázala očekávat až během dubna, Conaf by měl vládě v Santiagu předložit bilanci škod spolu s návrhem rekonstrukce parku ještě tento měsíc.

Shořala nejkrásnější část

První odhady se pohybovaly kolem čtyř miliónů dolarů (asi 92 mil. Kč). Do původního stavu se postižená oblast nedostane zřejmě dříve než za sto let. Do parku nyní přijíždí asi o 40 procent méně návštěvníků než obvykle, přičemž ubývá zejména cizinců.

Nejpřitažlivější část parku kolem věžových hor totiž úplně lehla popelem. "Nabízíme turistům náhradní program - výlety do národních parků Ohňová země a Glacieres nebo do Antarktidy, ale cizincům se to nezamlouvá a cestu k nám ruší," řekl chilskému internetovému serveru Las Últimas Notícias šéf agentury Yamana Miguel Soto.

"Nejpostiženější jsou malé agentury, které nabízejí okamžité služby jednotlivcům," uvedla María Angélica Olguínová, ředitelka národní turistické služby v provinční metropoli Punta Arenas. Jejich zákazníků, což jsou turisté přijíždějící na vlastní pěst a mající většinou zájem o jednodenní návštěvu parku, ubylo o 30 procent, dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám