Hlavní obsah

Silné zemětřesení v Japonsku, elektrárna preventivně vypnula reaktory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší japonský ostrov Honšú zasáhlo zemětřesení o síle 6,8 stupně. Varování před přívalovou vlnou tsunami pro severozápadní pobřeží ostrova bylo o něco později odvoláno. Místní jaderná elektrárna preventivně vypnula reaktory, informovala agentura Reuters. Otřesy nezpůsobily závažnější škody a nejsou hlášeny ani oběti na životech.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení v Japonsku

Článek

Japonská meteorologická služba uvedla, že ohnisko zemětřesení se nacházelo pod mořem v hloubce deseti kilometrů, několik desítek kilometrů od pobřežního města Sakata v prefektuře Jamagata.

Úřady odvolaly varování před vlnou tsunami, která podle původních zpráv mohla dosáhnout výšky až jednoho metru. V prefekturách Jamagata a Niigata bylo zaznamenáno mírné zvýšení vodní hladiny, podle úřadů ale nezpůsobilo větší škody, oznámila agentura Kjódó

Jaderná elektrárna Kašivazaki-Kariva, ležící na pobřeží v oblasti zemětřesení, problémy nehlásí. Všech jejích sedm reaktorů bylo ale preventivně vyřazeno z provozu.

V Jamagatě a Niigatě podle agentury Kjódó postihly výpadky dodávek elektrické energie asi 10 tisíc domácností, v oblasti byly rovněž zastaveny rychlovlaky šinkanzen.

Vládní tajemník Jošihide Suga uvedl, že kabinet vytvořil zvláštní tým, který má za úkol získat přehled o možných zraněných a škodách na majetku. Podle něj však zatím nejsou žádné významnější škody hlášeny. Podle televize NHK utrpěl ve městě Murakami v důsledku otřesů lehčí zranění starší muž.

Japonsko je kvůli poloze na tektonických zlomech jednou z nejčastěji zasažených zemí z hlediska zemětřesení a vln tsunami. V březnu 2011 zasáhl severovýchodní pobřeží mohutný otřes o síle devíti stupňů. Následná vlna cunami si vyžádala 18 tisíc lidských životů a způsobila jadernou katastrofu v elektrárně Fukušima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám