Hlavní obsah

Seychelský konzul: Krejčíř je náš občan, nemůže být vyhoštěn

– PRAHA/VICTORIA

Podnikatel Radovan Krejčíř má seychelské občanství, a nemůže být tedy vyhoštěn z této země ani v případě, že by porušil zákon. ČTK to ve středu řekl honorární konzul Seychelské republiky Ernst Pindur. Podle policie Krejčíř odjel z ČR a poté přicestoval na Seychely s falešným pasem a zřejmě tak porušil tamější zákony. Pindurovi tato informace není známa.

Článek

"Slyšel jsem také jednu z neoficiálních verzí, že pan Krejčíř přijel na Seychely na svůj vlastní český pas. To však nemohu potvrdit," podotkl seychelský konzul.

Mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová v úterý informovala, že použití falešného cestovního dokladu by mohl být jeden z důvodů, aby Seychely vydaly Krejčíře do ČR. [celá zpráva] Pindur však tuto možnost nepovažuje za pravděpodobnou. "I kdyby ten falešný pas použil, asi by to nebyl důvod k vydání," řekl.

Podle něj je Krejčíř občanem Seychelské republiky a z tohoto důvodu není jeho vyhoštění možné. "Z toho musíme vycházet," dodal Pindur, který je nyní na Seychelách.

Krejčíř je v Česku obviněn z rozsáhlé majetkové trestné činnosti a přípravy vraždy celníka a je stíhán jako uprchlý. Policii zmizel před třemi měsíci při domovní prohlídce své luxusní černošické vily. Soud na něj vydal mezinárodní zatykač, který byl nově rozšířen i o jméno Tomiga. Navíc také Krejčířova manželka Kateřina čelí obvinění z praní špinavých peněz a zřejmě bude rovněž stíhána jako uprchlá.

Pochybnosti o občanství

Není však stále jasné, zda má Krejčíř vůbec české občanství. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti to však v jeho trestní věci nehraje zásadní roli. "Pan Krejčíř může být v ČR souzen, i kdyby měl jakékoli občanství, protože je stíhán pro porušení zákona v ČR, stále tedy trváme na jeho vydání. Žádost by měla být hotova do konce týdne," uvedl Dimun.

Podle ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Petra Želáska bylo úkolem dvojice policisté, která se v neděli vrátila z ostrovů, vyměnit si informace s místní policií. Navíc měli zjistit, zda Krejčíř nepoužil falešný pas. "A to se potvrdilo. Zjistili, že na Seychely přiletěl jako Tomiga. Tím porušil některé jejich normy, alespoň tak se tamější úřady vyjádřily. Teď budou zvažovat, co s tím udělají, takže vše je nyní v kompetenci seychelské policie," řekl Želásko.

Želásko potvrdil, že Seychely by neměly vyhošťovat svého státního příslušníka, kterým prý Krejčíř je. Seychelské občanství údajně získal v roce 1996 tak, že si ho koupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám