Hlavní obsah

Severokorejci vnikli do školy v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Dvacet devět občanů KLDR vniklo v pátek ráno místního času do budovy jihokorejské školy v Pekingu a žádá o azyl v Jižní Koreji. Ve skupině je 23 žen, šest mužů a dvě děti. Do budovy vnikli ranního během vyučování nehlídaným zadním vchodem. Vedení školy kontaktovalo jihokorejské velvyslanectví. "Nyní čekáme na jeho příkazy," sdělil představitel školy.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Jižní Korea uvedla, že vstup do budov škol je novým způsobem, pomocí něhož se Severokorejci snaží získat azyl: "Musíme jej konzultovat s Číňany." Školy na rozdíl od velvyslanectví nejsou územím Jižní Koreje. "Doufáme, že čínská strana se s námi domluví tak, jako v ostatních případech."

Minulý měsíc proniklo 44 údajných severokorejských běženců do zahrady japonské školy v Pekingu. Skupina byla rychle přemístěna na japonské velvyslanectví, které ale podle AP neposkytlo informace o jejím statutu.

Přestože KLDR požaduje repatriaci uprchlíků, Čína jim většinou umožní odchod do Jižní Koreje. Podobné případy jsou časté, minulý týden 20 Severokorejců proniklo na pozemek jihokorejského velvyslanectví v Pekingu .Odhaduje se, že v Číně je přibližně 200 000 uprchlíků z KLDR.

Korejci utíkají nejen kvůli tlaku, ale také před hladem. KLDR od roku 1995 trpí nedostatkem potravin. Čtvrtina z 22,5 miliónu obyvatel Severní Koreje je  závislá na zahraniční potravinové pomoci. Jižní Korea obvinila v pátek severního souseda, že prodává na domácím trhu potraviny pocházející z mezinárodní humanitární pomoci.

KLDR prodává potravinovou pomoc

"Severní Korea místně prodává svým občanům nejen potraviny získané na úvěr, ale také zboží poskytnuté zdarma," uvedla nejmenovaná úřednice jihokorejského ministerstva pro sjednocení, citovaná agenturou Reuters.

Jižní Korea dodala v uplynulých čtyřech letech svému severnímu sousedovi 1,5 miliónu tun rýže a 300 000 tun kukuřice na dlouhodobý úvěr s pouze jednoprocentním úrokem. Soul a různé mezinárodní organice kromě toho část potravinové pomoci pravidelně darují.

Reklama

Výběr článků

Načítám