Hlavní obsah

Severní Korea opět spustila jaderný reaktor

– PEKING
Novinky, Jaroslav Höffer, DPA, CNN

V rozporu s mezinárodními závazky a přes výzvy mocností ke zdrženlivosti byl ve čtvrtek v severokorejském Jongbjonu zprovozněn pětimegawattový atomový reaktor. Podle CNN zveřejnil zprávu ministr zahraničí USA Powell a potvrdili ji nejmenovaní američtí zpravodajští důstojníci. Ti k tomu závěru dospěli studiem fotografií ze špionážních družic.

Foto: Břetislav Boháč

Dětský minivlek

Článek

Jak konstatoval zpravodaj BBC, trvalo by přinejmenším rok, než by Severokorejci dokázali v reaktoru vyrobit dostatek plutonia potřebný na zhotovení jedné jaderné hlavice. Mají však dost uskladněných vyhořelých palivových článků na zhruba pět až šest hlavic, které by ovšem museli dříve zpracovat v jiné továrně, již devět let odstavené. Jihokorejský premiér Ko Kun zatím tyto zprávy nepotvrdil, Japonsko dalo najevo, že potvrdí-li se nová informace, bude to "nanejvýš politováníhodné".

Peking a Moskva radí vyjednávat

Čína a Rusko ve čtvrtek společně vyzvaly Američany, aby začali jednat přímo se Severní Koreou o jejím jaderném programu. Učinily tak ve společném prohlášení vydaném na závěr návštěvy ruského ministra zahraničí Igora Ivanova v ČLR a nepřímo tím odpověděly na žádosti Washingtonu, aby dotlačily Pchjongjang, svého někdejšího spojence, k ústupu od nukleárních ambicí.

USA však Severní Koreu dosud diplomaticky neuznaly a ani to nemají v plánu, a proto se oficiálnímu dialogu podle možností vyhýbají. Peking a Kreml se sice evidentně pokoušely přimět Pchjongjang ke zdrženlivosti, ale bezúspěšně.

KLDR si stejně bude dělat, co ji napadne

Jejich současná hospodářská pomoc Severní Koreji není dost velká, aby jí mohly využít jako účinné páky, a navíc Kim Ir-sen a jeho nástupci dosáhli v minulosti značné virtuozity ve svých pokusech štvát tyto mocné sousedy proti sobě. Ostatně nejmenovaný severokorejský diplomat v Tokiu nedávno řekl japonskému tisku, že si jeho nadřízení budou dělat, co chtějí, ať už si Rusové a Číňané říkají cokoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám