Hlavní obsah

Severní Korea odřekla rozhovory se Soulem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Korea jednostranně přerušila rozhovory na vysoké úrovni s Jižní Koreou plánované na úterý. Krok Pchjongjangu je reakcí na to, že Soul dopravil do Jižní Koreje téměř 500 severokorejských uprchlíků.

Foto: Milan Haluška
Článek

Minulý týden dvěma lety přepravila Jižní Korea uprchlíky, kteří se ze KLDR dostali přes Čínu do třetí země, jejíž jméno nebylo uvedeno. Zřejmě šlo o Vietnam.

Protože Soul měl obavy, aby uprchlíci nebyli posláni zpět do Číny, od května usilovně jednal o jejich přepravě do Jižní Koreje. To se podařilo. Pchjongjang však okamžitě obvinil Jižní Koreu, že unáší jeho občany a nabádá je k útěku. [celá zpráva]

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení vyzvalo Severní Koreu, aby obnovila rozhovory co nejdříve a přispěla k "pokračujícímu zlepšování vztahů mezi Korejemi".

"Je důležité naplnit smlouvy mezi Korejemi, aby mohly pokračoval projekty vzájemné spolupráce," uvádí jihokorejské ministerstvo. Podle nich se během letošního roku mají plně zprovoznit dvě silnice a dvě železnice spojující obě země. [celá zpráva

Reklama

Výběr článků

Načítám