Hlavní obsah

Severní Korea chce vyslat na zimní olympiádu svou delegaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchanmundžom
Aktualizováno

Severní Korea navrhla vyslání delegace na vysoké úrovni na olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Je to první výsledek jednání mezi zástupci Severní a Jižní Koreje v demilitarizované zóně v Pchanmundžomu. Rozhovory začaly v úterý 10:00 místního času (02:00 SEČ) a jsou první od prosince 2015.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

KLDR a Jižní Korea zahájily přímé jednáníVideo: Reuters

 
Článek

„Severokorejská strana navrhla vyslání delegace na vysoké úrovni, národní olympijský výbor, delegaci, sportovce, fanoušky, umělce, pozorovatele, družstvo na předvádění taekwonda a novináře" na Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu, sdělil náměstek jihokorejského ministra pro sjednocení.

Jednání pozorně sledují i světoví vůdci, kteří vyhlížejí jakýkoli náznak uvolnění napětí na Korejském poloostrově, napsala agentura Reuters. To v poslední době spíš narůstalo kvůli pokračujícímu severokorejskému raketovému a jadernému programu.

Foto: David Guttenfelder, ČTK/AP

Severokorejští vojáci v pohraniční vesnici Pchanmundžom

Před zahájením rozhovorů se obě strany předháněly v optimismu. „Dnes povedeme rozhovory o severokorejské účasti na zimní olympiádě a paralympiádě v Pchjongčchangu i o zlepšení mezikorejských vztahů," řekl před zahájením jednání novinářům ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon, který stojí v čele jihokorejské delegace.

Pozitivní průběh rozhovorů očekává vedoucí severokorejské delegace Ri Son-kwon, který je šéfem Výboru pro mírové sjednocení vlasti. „Dnes povedou Severní a Jižní Korea vážné a upřímné rozhovory," řekl Ri, než vešel do budovy, v níž se jednání koná. „Půjdou dobře," dodal zástupce KLDR.

Jihokorejci chtějí také probrat možnost obnovení setkávání příbuzných, které od sebe oddělila korejská válka z 50. let minulého století.

Reklama

Výběr článků

Načítám