Hlavní obsah

Šest mrtvých při výbuchu na filipínském tržišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOTABATO

Nejméně šest osob zahynulo a dalších 20 bylo ve čtvrtek zraněno při výbuchu bomby na rušném tržišti ve městě Koronadal ve filipínské provincii Jižní Mindanao, asi 1020 km jižně od Manily. Exploze otřásla pasáží s videohrami, takže oběťmi jsou převážně děti.

Foto: Václav Houfek

Kostel sv. Václava ve Valtířově.

Článek

"Byl to silný výbuch. V oblasti jsme rozmístili vojáky, ale situace je stále chaotická," řekl armádní mluvčí podplukovník Daniel Lucero.

Stejným tržištěm otřásl výbuch také v květnu, kdy zabil devět lidí a 41 zranil. Tehdy se k útoku přihlásila muslimská povstalecká Skupina Abu Sayyafa, známá spíše prováděním únosů.

Výbuch možná přeruší mírové snahy

Prezidentka Gloria Macapagalová - Arroyová útok, jenž se stal v předvečer každoročního náboženského svátku, tvrdě odsoudila.

Útok přišel uprostřed snah o obnovení mírových rozhovorů mezi vládou a muslimskými separatisty operujícími na jihu země. Rozhovory byly přerušeny v květnu po bombovém útoku ve městech Davao a General Santos, které zabily 50 lidí a přes sto osob zranily.

K útoku se nikdo nehlásí

K útoku se bezprostředně po jeho spáchání nikdo nepřihlásil, ale provincie je známá aktivitami Fronty islámského osvobození Morů (MILF), kterou vláda obviňuje z předchozích krvavých atentátů.

MILF je radikální islámská fundamentalistická organizace, která žádá islámský stát pro národ Morů (Bagsamoro) na ostrově Mindanao a autonomii pro muslimskou provincii Lanao del Sur. Fronta však 22. června formálně popřela jakékoli spojení s terorismem a prohlásila, že je odhodlána "překonat všechny překážky", jež stojí v cestě jednání s vládou.

Reklama

Související články

Filipínským letištěm otřásl výbuch

Počet obětí výbuchu, který v úterý zazněl letištěm ve Davau na jihofilipínském ostrově Mindanao, stoupá. Úřady již podle CNN potvrdily 19 obětí a přes 144...

Výbuch na filipínském molu zabil 15 lidí

Nejméně 15 lidí zahynulo a desítky dalších osob utrpěly zranění při středečním výbuchu bomby ve filipínském městě Davao. K explozi nastražené nálože došlo...

Výběr článků

Načítám